Un prinț din Levant, îndrăgind guvernarea…

0
5

Probabil, România va rămâne în istoria imediată drept țara cu politicienii care au profitat cel mai mult de pandemie. Apărută ca un nesperat Plan B, după eșecul declanșării anticipatelor, pandemia a dat puteri nesperate unor oameni încorsetati de hățișul legislativ. Dispariția limitărilor a făcut ca lucrurile să scape rapid de sub control.

Puterea corupe dar și înnebunește; când te trezești că ai la mâna 100, 1000 sau un milion de oameni, începi să o iei pe arătură. Tentațiile sunt mari și de ele nu au scăpat nici organele care au amendat ca la balamuc pe toată lumea, nici ispravnicii din județe care au început să-și pună rudele în funcții, după ce i-au scos în șuturi pe foștii posesori ai acestora și nici politicienii de la nivel central, care au simțit blânda adiere a parandărăturilor contractelor cu furnituri sanitare. Ca să nu mai spunem de nivelul cel mai înalt, unde tentația atotputerniciei este imensă și s-a pornit din nou campania de mătrășire a opozanților.

Și lucrurile evoluează. Puterea absolută corupe absolut dar mai ia și mințile la fel de absolut. Așa a apărut ideea tembelă de a face dosar penal celor care strănută, fără să se țină cont de faptul că strănutul este o reacție necontrolabilă a organismului. Să vrei și nu poți împiedică un strănut, dar ce contează asta pentru politicienii noștri care au inventat tratamentul bolilor cu amenzi și dosare penale? Banul să iasă, că țara o să aibă nevoie după ce a plătit măști și viziere la preț triplu.

Iar pentru că au fost cuminți, Moș Krăciun le mai aduce niște daruri obligând populația să poarte mască pe stradă, la muncă și în mijloacele de transport. O obligativitate care nu vine și cu o limitare a prețului, cum a procedat, de exemplu, Franța. Așa că populația va plăti măscăritul, un nou bir pus pentru a răsplăti prietenii afaceriști. Un cetățean responsabil, dacă va voi să respecte instrucțiunile de utilizare a măștilor va trebui să scoată din buzunar o sumă considerabilă, chiar dacă medicii au spus că masca e periculoasă. Dar nu te pui cu politicienii, ei știu mai bine, mai ales când au buzunarele foarte încăpătoare…