Mai deschidem un front?

0
5

Un detasament de elicoptere IAR 330 PUMA romanesti se afla in Mali sub egida ONU. Conform CSAT, detasamentul romanesc a fost dislocat pentru “operații de evacuare medicală, transport de trupe și echipamente, precum și asigurarea suportului logistic necesar personalului ONU dislocat în această țară”.

Un comunicat MApN informeaza, astazi, ca detașamentul romanesc a fost solicitat de către ONU pentru executarea unor misiuni de cercetare și patrulare aeriană, într-o zonă în care existau indicii despre un potențial atac al insurgenților asupra unei baze a Forțelor Armate Maliene.

Mai zice comunicatul: “Pe lângă misiunile de evacuare medicală, inserție/extracție a militarilor parteneri ai misiunii (Protecția Forței, EOD, ISR/HUMINT), transport materiale, echipajele românești au primit răspunderea realizării unor misiuni de cercetare și patrulare aeriană în zone de interes din Mali”.

Daca nu ma insel, CSAT a dat un mandat de forta non-combatanta detasamentului romanesc.

Acum aflam ca militarii romani din Mali au primit misiuni de cercetare si patrulare. Adica de forta combatanta. Nu ne-au ajuns experientele din Irak si Afganistan?

Sa mai amintim ca in ultimele luni, in Mali au zburat doar elicopterele romanesti, cele trimise de Salvador fiind consemnate la sol dupa ce unul dintre ele s-a prabusit, eveniment soldat cu moartea a 13 militari francezi.