Care-i, totuși, zona metropolitană?!

0
5

De când starea de urgență s-a transformat în stare de alertă și am scăpat, oarecum, de arestul la domiciliu, autoritățile se chinuie să ne explice și să-și explice pe unde avem voie să circulăm fără biletul de voie semnat cu propriile mânuțe.

E clar, în interiorul localității, nu mai ai nevoie de declarația pe proprie răspundere. Dar ce înseamnă localitate? Orașul? Aici e clar.

Dar în mediul rural, localitatea este satul sau intreagă comună? Un sătean poate merge în satul vecin fără declarație? Unii spun că nu, alții că da. Preventiv, însă, toți își fac hârtiile, pentru că nu vor să riște amenzi date doar pentru că autoritățile nu știu să explice. Dar problema principala e cu zona metropolitană.

A zis Grupul Strategic că între localitățile din zona metropolitană situate la 30 de kilometri de municipiu, nu mai trebuie declarația.

A ieșit prefectul nostru și a spus că la noi nu se pune, că Zona Metropolitană Bacău nu există, deci, să ne luăm mintea de la așa ceva. A ieșit, pe urmă, directorul adjunct de la Asociația Zona Metropolitană și a zis că, ba da, există Zona și se poate circula. Pe urmă a venit din nou Grupul Strategic să ne informeze că nu contează dacă există sau nu Zone Metropolitane constituite legal, important este să fie localitatea la 30 de kilometri de municipii. Ei, bine, aici e aici. Nu a zis de “municipiu”, ci de “municipii”. Dar nimeni nu a venit să clarifice.

Că, până la urmă, se pare că nu e vorba doar de un municipiu, ci de toate municipiile dintr-un județ. Cel puțin așa s-a adoptat în județul Timiș, unde autoritățile locale au stabilit două zone metropolitane de câte 30 de kilometri: una în jurul Timișoarei și una in jurul municipiului Lugoj. În județ sunt două municipii. La noi sunt trei: Bacău, Onești și Moinești. Practic, cei 30 de kilometri din jurul fiecărui municipiu acoperă aproape întreg județul. Fac excepție câteva comune din sud-est.

După modelul de la Timișoara, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bacău ar trebui să facă o lista cu localitățile aflate pe o rază de 30 de kilometri în jurul municipiilor Bacău, Onești și Moinești, între care se poate circulă fără declarație pe propria răspundere…