Primăvara americană

0
5

Cine chiar crede că evenimentele din SUA se întâmplă așa, de capul lor, să-și ia berea și să se mute la altă masă. Asta, ca să fiu elegant.

SUA primesc o porție zdravănă din propriul medicament pe care l-au recomandat și băgat pe gât lumii întregi. Conform a ceea ce ni s-a tot zis de-a lungul anilor, demonstrațiile sunt un lucru bun, trebuie suportate, sunt expresia democrației și nicidecum nu trebuie înăbușite. Numai dictatorii care se tem de popor scot armata pe străzi împotriva protestatarilor pașnici, nu-i așa?!

Ce dacă demonstranții din Hong Kong îi bat pe cei care nu-s de acord cu ei, incendiază, se luptă corp la corp cu forțele de ordine? Trebuie lăsați să protesteze, așa spunea America. Aceeași țară care acum scoate Armata pe străzi pentru a potoli demonstranții, jafurile, incendierile, împușcarea polițiștilor.

Unii au avut răbdare și au scotocit prin declarațiile diferiților politicieni sau alte genuri de persoane publice și au găsit dovada ipocriziei: în vreme ce susțineau protestele din Hong Kong, condamnau demonstrațiile din SUA.

Au dreptate protestatarii din America? Poate că da, poate că nu. Pentru noi, colonie de mâna a doua, este absolut irelevant cine câștigă din această confruntare.

Pentru că, dacă dai la o parte toate manipulările propagandistice, o să vezi că, de fapt, este o confruntare între Trump și Deep State. Că or să câștige Republicanii, că vor pune mâna pe Putere Democrații, pentru România nu contează. Ambele tabere vor bani și resurse de la noi, carne de tun în teatrele de operații și ne doresc drept aliați în confruntarea politico-economică împotriva Rusiei și Chinei.

Că de aia Statul român a decis să rupă contractul cu chinezii pentru reactoarele de la Cernavodă, în condițiile în care China se arătase singura țară dispusă să investească. Tehnologia centralei nucleare e canadiană, așa că nu există nici o firmă europeană sau americană care să se bage. Noi rămânem cu o gaură energetică, americanii, cu plăcerea de a le fi tras-o chinezilor prin intermediul proștilor de români. Că noi avem experiență în așa ceva.

Se bat americanii pe străzi? Durea-m-ar capul! Până nu văd comunicatele ambasadelor Suediei și Germaniei care să condamne violențele poliției americane și gazarea demonstranților, nu mă pasionează subiectul. Sper că ambasadorul nostru la Washington a remis deja părții americane protestul nostru energic față de maniera în care Guvernul SUA a încălcat drepturile constituționale ale protestatarilor.

Poate sesizăm și Consiliul Europei, Comisia de la Veneția și alte organisme care sa impună sancțiuni Statelor Unite…
Ha-ha, ce glumă bună!…