Vasile Roaită of America

0
11

Tânărul utecist Vasile Roaită a fost ani de zile un simbol al sacrificiului comunist. Propaganda oficială l-a înfățișat în culori frumoase, a avut parte de manifestații de simpatie, au fost denumite străzi și localități cu numele său, în orașe au fost amplasate statui. Vasile Roaită a căzut eroic la Atelierele Grivița, în 1933, pe când trăgea sirena pentru a chema muncitorii la grevă. Cel puțin aceasta a fost versiunea oficială până când s-a descoperit că era, de fapt, agent al Siguranței, și trăgea sirena ca să anunțe Poliția de grevă. Propaganda oficială a schimbat, imediat, foaia; numele său a fost șters de peste tot, statuile au fost mutate în zone periferice.

Băiatul acela din SUA, în numele căruia, astăzi, se revoltă milioane de oameni din toată lumea, nu a fost ușă de biserică. Dar de numele său este nevoie pentru ca propaganda să poată să scoată în stradă oamenii, să-i determine să se revolte și să facă schimbările de paradigmă pe care le dorește. În paranteză o să vă rog să faceți o comparație între 10 august 2018 și ceea ce se întâmplă astăzi în SUA și o să observați multe elemente comune. La noi s-a spus că gazele lacrimogene schimbă ADN-ul, la ei că gazele transmit COVID. La noi s-a cerut desființarea Jandarmeriei, la ei se cere desființarea Poliției.

Dar George Floyd, afro-americanul care a murit în custodia poliției din Minneapolis, era departe de a fi ușă de biserică. În momentul în care a fost arestat era drogat. Cazierul său e destul de impresionant: furt, încălcarea proprietății private, deținerea de substanțe interzise și furt agravant cu armă mortală. Ultima infracțiune a fost de fapt un jaf în care Floyd a amenințat cu pistolul o femeie gravidă în timp ce tovărășii săi ii devalizau apartamentul.

Dar nimic din toate acestea nu contează; propaganda are nevoie de idoli și George Floyd a fost transformat imediat în unul. Dvs. ați ieși în stradă în numele unui tâlhar care a amenințat cu arma încărcată o femeie însărcinată? Eu, nu. Dar pentru milioanele de protestatari acest lucru nu contează acum. Se vor trezi la realitate când va fi prea târziu. Dacă se vor trezi. Și atunci vor vedea cum au fost manipulați pentru ca unii să obțină avantaje politice. Sau pentru a li se mai lua din drepturi. Dar va fi prea târziu. Îi vor demola statuile, îi vor șterge numele de pe pancarte, de pe monumente, de pe străzi, dar nu va mai conta. Maurul își va fi făcut datoria. Pentru cine visează că această ultimă frază ar avea ceva rasist, să se liniștească, e dintr-o piesă de Schiller, Conjuraţia lui Fiesco.