O problemă de mentalitate

0
12

Există o moștenire mentală deranjantă conform căreia alții ar trebui să ne rezolve problemele, noi nu avem nici o răspundere, noi doar boierim și trebuie să fim serviți. Cu accentul pe „trebuie”. Am vorbit data trecută despre cum așteptăm să ne facă Primăria Bacău curățenie pe străzi după ce noi refuzăm să aruncăm gunoaiele la coș.

Să vorbim astăzi despre parcări, un alt subiect generos, despre care cetățeanul este, din nou, încredințat că municipalitatea este obligată să-i asigure spații unde să-și lase gratuit autoturismul, SUV-ul, microbuzul și chiar capul de TIR. Știți parcarea publică de la Hotel Moldova? Când era cu plata opțională, adică dacă voia omul, plătea, era plină. Nu mai găseai un loc unde să-ti lași mașina. După ce s-a pus barieră și nu mai poți ieși decât dacă plătești, găsești o mulțime de locuri de parcare. Cetățeanul vrea multe de la viață, dar le vrea gratis.

E un exemplu edificator despre atitudinea publicului față de problema parcărilor. Deoarece Bacăul are un indice de motorizare apropiat de cel al Bucureștiului, fără să aibă și posibilitățile Capitalei pentru transport, străzile sunt aglomerate. E moștenirea vechiului regim, care nu prognozase o asemenea creștere a numărului de mașini în oraș. Marile bulevarde au devenit parcări, practic, acolo unde sunt două benzi pe sens, se poate folosi una singură. Prea multe mașini, prea puține locuri de parcare.

Acum câțiva ani proporția era de două mașini la un loc de parcare, între timp probabil lucrurile s-au mai schimbat, dar nu în favoarea parcărilor, chiar dacă au mai fost amenajate câteva sute de spații pentru mașini. Multă lume se întreabă de ce nu se fac parcări subterane sau supraterane, care să rezolve problema. Ei, bine, inițiative au fost. Acum câțiva ani municipalitatea încercase un parteneriat public-privat, în sensul că Primăria dădea terenul iar o firmă ar fi construit parcarea supraterană.

Totul a fost bine până când s-a făcut studiul de fezabilitate și s-a văzut că investiția era imposibil de recuperat deoarece băcăuanii nu acceptă să plătească pentru parcarea mașinilor. Dacă treceți pe strada Garofiței, lângă linia ferată, o firmă a organizat o parcare de domiciliu. E goală. Nici un cetățean nu a acceptat să plătească abonamentul cerut pentru a-și lăsa acolo mașina peste noapte. Dar cetățeanul dorește să i se construiască parcări gratis. De ce ar fi obligată o primărie să facă acest lucru?

În vechiul regim, da, așa era ideologia. Acum, însă, ne batem cu cărămida în piept că suntem capitaliști. Să respectăm, deci, ideologia capitalistă! Care spune că totul e pe bani! În țările cu vechi tradiții capitaliste, un loc de parcare de domiciliu poate să ajungă și cât o garsonieră. Ca să nu mai vorbesc de parcările din oraș, care te cam usucă la buzunar. Iar dacă nu plătești, primești amendă. Poate, din acest punct de vedere, ar trebui să ne mai șlefuim puțin mentalitatea și să ajungem la o concluzie.