Ca să fie clar, de la început, nu consider că virusul nu există și nici nu sunt antivaxxer, dimpotrivă. Da, din informațiile pe care le deținem, astăzi, știm că virsului SARS CoV 2 poate fi extrem de periculos pentru anumite categorii de persoane. În același timp am dori să știm mai multe despre numărul de pacienți infectați, despre modul în care se răspândește virusul, și aici mă refer la un număr confirmat de cazuri și la mediile în care se produc aceste infecții.
Dar, ca urmare a cenzurii introduse de Guvern, încă de la apariția primelor cazuri de COVID-19, nu avem parte de alte informații în afara celor furnizate de Grupul de Informare Strategică. Să fiu clar: ca să pot lua de bune informațiile furnizate de comunicatorii oficiali, trebuie să le pot verifica. Ar însemna, deci, ca fiecare spital să aibă libertatea de a furniza numărul de persoane bolnave pe care le tratează, starea lor și de unde provin – ce localitate, ce profesie au, unde lucrează.
Am putea, astfel, corobora numărul de bolnavi furnizați de spitale cu numărul de bolnavi anunțați de Guvern. Dacă informațiile ar corespunde, asta e, urmăm indicațiile Guvernului. Dar dacă informațiile diferă, ce ne facem? Dacă am afla, de exemplu, că numărul de infectați furnizat de Guvern este mult mai mare decât cel dat de spitale? Pentru că, în actuală situație, este singura explicație pentru faptul că autoritățile mențin cenzura asupra cifrelor. O cenzură care nu mai există în altă țară europeană. O cenzură care folosește doar Guvernului pentru că – așa cum umblă zvonul – ar dori să amâne alegerile deoarece în acest moment sondajele i-ar fi defavorabile.
Deșteptarea a trimis o solicitare la Direcția de Sănătate Publică pentru a află numărul de bolnavi din spitalele județului. După o săptămână am primit răspunsul. Pe 8 iulie, de exemplu, la Spitalul Județean de Urgență Bacău erau ocupate 37 din cele 64 de paturi destinate pacienților COVID. Dar spitalul are 828 de paturi și 634 de pacienți. La Buhuși, din 165 de paturi, 92 erau ocupate de pacienți și numai 3 de pacienți cu noul virus. 40 de pacienți cu COVID la Onești, într-un spital cu 263 de paturi și 67 de pacienți. Dar datele sunt vechi, de două săptămâni! De pe 12 iulie, DSP a încetat să mai publice buletinele COVID, care arătau o scădere a numărului de teste efectuate în județ, concomitent cu o creștere a numărului de teste la nivel național.
Ce demonstrează însă aceste cifre? Totul și nimic, depinde după cum interpretezi. Dar, într-o asemenea situație, degeaba de burzulește Guvernul pe cetățenii care îi contestă cifrele. Nu poți avea pretenția să fii credibil, când faci borș statistic, când dai informații incomplete, eronate sau, mai ales, când te apuci de manipulări ieftine, cum e cea cu poza cu ambulanțele SMURD nou-nouțe în fața spitalului din București.