Cine urlă mai tare are dreptate

Ați mai văzut, în ultimii ani, la televizor, vreo emisiune de dezbatere politică în care să se discute pe un ton normal, pe bază de argumente? Vreo emisiune în care invitații – politicieni – să aibă la îndemână ironii fine, explicații proprii, să exemplifice afirmațiile? Vă spun eu că nu există. Ceea ce se numesc, în mod evident, ilegal, „dezbateri politice” pe televiziunile noastre nu sunt decât niște lungi monologuri în care invitații expun punctajul primit de la partid, monologuri întrerupte doar de câte un șuvoi de mahalagisme adresat de contra-invitat.

Nu există politician care să aibă curajul să-și expună un punct de vedere care să nu fie pus pe hârtie mai întâi de strategii partidului. Nu există nici politician care să aibă o poziție sinceră care să contravină cu poziția oficială a partidului. Desigur, nu vorbim aici de băieții și fetele care se ocupă cu executarea întocmai și la timp a ordinelor diferitelor unități mai mult sau mai puțin militare. Iar lipsa oricărui argument în așa-numitele dezbateri a fost suplinită de creșterea tonului. Cine reușește să urle mai tare în studio se cheamă că are dreptate. Cel puțin așa cred unii.

Și moda s-a extins la întreaga dezbatere politică. Pe stradă, pe rețelele sociale, peste tot. Nimeni nu se mai încurcă să caute argumente, să analizeze; e suficient, ca să câștige disputa, să țipe mai tare decât oponentul. Dacă nu reușește să țipe, înjură. Dacă nu ar fi în fața tastaturii, ți-ar da și două palme cu picioarele, ca să te înveți minte să nu-l mai contrazici.

Acum, mă scuzați, dar noi vorbim de argumente în vreme ce majoritatea nu înțeleg nici măcar despre ce e vorba într-o propoziție?! Mai contează că după doi-trei ani nici politicienii și nici alegătorii nu mai țin minte de ce s-au certat? Că azi sunt în stare să iasă cu pieptul gol în stradă să apere o idee și mâine sunt în stare să se bată pentru a apăra opusul ideii de ieri? La politicieni, să recunoaștem, chestiunea e naturală; la alegători e doar spălare pe creier. Asta e piesa, ăsta e decorul. La așa clasă politică, așa electorat! Măcar distracția este garantată. Chiar dacă e pe banii noștri!