16 ianuarie 2025

Fără explicații

Cineva ar fi bine să explice de ce e perfect sănătos să stai 3-4 ore îngrămădit alături de 100 de oameni într-un avion, dar este a naibii de riscant să stai un ceas într-o sală de teatru sau de cinema. De ce e ok să stai să bei o cafea sau să mănânci o friptură pe o terasă, dar te vei îmbolnăvi repede dacă faci același lucru într-un restaurant. La fel, aștept cu nerăbdare să ni se explice de ce în timp ce țara era închisă și se declarase stare de urgență, autoritățile ne spuneau să nu purtăm masca decât dacă suntem bolnavi iar acum, când lumea nu mai e închisă în case, trebuie neapărat să purtăm masca. Rețineți, aceleași surse oficiale către care trebuie să ne închinăm și de la care trebuie să luăm lumina, spun lucruri diferite și ne cer să le credem numai și numai pe ele.

Aș mai dori să știu de ce nu s-a declarat epidemie pe teritoriul național decât acum câteva zile, când era necesară activarea noii legi a carantinei. Da, am văzut răspunsurile unor autorități care spun că Ministerul Sănătății nu a declarat epidemie din cauza numărului prea mic de bolnavi. Deci dacă au fost prea puțini bolnavi, de ce atâta agitație? Acestea sunt doar câteva întrebări care nu și-au găsit un răspuns satisfăcător. Pentru că autoritățile nu se gândesc să dea astfel de răspunsuri; planul lor nu e să convingă, ci să impună niște idei. De aici și comunicarea absolut dezastruoasă încă de la începutul crizei sanitare.

Mai țineți minte, când s-a spus într-o vineri că de lunea viitoare se închid restaurantele, marți s-au gândit și abia miercuri s-au decis? De valurile de diasporezi care erau băgați în țară fără nici un fel de control, în vreme ce sparangheliștii erau scoși pe furiș că avea nevoie Nemția de mână de lucru? Dar de medicii trimiși fără echipament de protecție în spitale? De planurile de alegeri anticipate? Există o sumedenie de neconcordanțe în toată povestea asta cu epidemia, poveste în care autoritățile acționează pompieristic, fără să pară că au un plan. Unii spun una, alții îi contrazic, și iese un borș de toată frumusețea din care nimeni nu mai înțelege nimic.

Noroc de faptul că, în buna tradiție națională, românii simplifică lucrurile extrem și nu-și pun întrebări prea multe. Și în loc ca poporul să ia la întrebări conducătorii, se ceartă în piața publică Martorii lui Covid cu Scepticii de Ziua a Șaptea, fiecare porcăindu-i pe ceilalți, în vreme ce politicienii își trag parandaraturile din comerțul cu măști, dezinfectanți, mănuși și aparatură. Vorba cuiva, dacă nu reușim nimic, pe 23 august schimbăm taberele și trecem de partea virusului. Hai, noroc, și să nu uitați să vă spălați pe mâini cel puțin 20 de secunde.

Răzvan Bibire este licențiat în marketing și dispune de o experiență de peste 25 de ani în media. De-a lungul carierei sale, a acoperit subiecte sociale, politice și economice, atât în media locală, cât și în cea națională. În paralel, a creat și dezvoltat blogul „Contrasens”, care se bucură de o vechime de aproape 20 de ani.

Alte titluri