Dileme cinematografice

0
11

Îmi plac filmele, îmi plac serialele și-mi plac și cărțile. Dar nu-mi place să fiu luat la mișto. Am și NETFLIX și HBO GO și găsesc tot mai greu la ce să mă uit. Cel puțin ultimele seriale sunt făcute parcă pentru persoane cu retard mental serios.

Am încercat să dau o șansă multora și am renunțat după 1-2 episoade. Scenariul e prost, jocul e și mai prost și, cel mai deranjant este că se vede de la o poștă ce vor producătorii să-ți transmită.

Nu, mesajele nu mai sunt cele clasice de genul “Binele învinge”, “Băiatul bun se luptă pentru fata lui și o cucerește” ori “Lașii pățesc lucruri nasoale”. Nu, mesajele din ziua de azi sunt luate, parcă din filmul lui Carpenter, «They live»: Obey, consume, sleep! Supune-te, consumă, dormi!

Cel puțin pe HBO GO au făcut și o secțiune specială «LGBTQ», să știi la ce să te aștepți. Aud că se pregătește un serial după saga Fundației lui Asimov. Doar că au umblat la personaje.

Personajele-cheie, care în cărți erau bărbați albi, au devenit femei negre. Eu nu am nimic cu femeile nici cu negrii, dar stau și mă întreb cui folosește o astfel de mistificare a unei opere literare.

Până și Robotul, un personaj-cheie, care ajunge, la un moment-dat să fie primul ministru al Imperiului devine femeie în viitorul serial.

Într-un alt serial – Minunată lume nouă, după «Brave New World» (Aldous Huxley), unul dintre personajele cheie, Mustapha Mond, deși bărbat în carte, devine femeie.

Asta după ce în ecranizările din 1980 și 1998 fusese jucat de actori bărbați – Ron O’Neal și Leonard Nimoy (cunoscut ca Spock din Star Trek).

Iarăși trebuie să repet: nu am nimic cu femeile, dar de ce trebuie să schimbăm sexul personajelor doar ca să ne aflăm în treaba?

Dacă s-ar face un nou film cu Iancu Jianu în care producătorul se gândește că haiducul să devină femeie?! Nici nu știu cum să-i spun, că limba română nu are varianta de feminin pentru «haiduc».

La fel, nu înțeleg de ce trebuie schimbată sexualitatea personajelor. De ce, dacă Dorian Gray a fost descris de Oscar Wilde drept heterosexual, in serialul Penny Dreadful de pe NETFLIX devine bisexual?

Pe de altă parte, nu pot decât să apreciez că in «Elementary», rolul Doctorului Watson a fost jucat de Lucy Liu, care a creat un personaj extrem de realist. Însă întreg serialul a fost bazat doar foarte vag pe opera lui Arthur Conan Doyle, practic a fost reinventat aproape pe de-a întregul, Sherlock Holmes practicandu-și pasiunea la New York, nu la Londra.

Din păcate, Elementary nu mai este pe NETFLIX România. Așa că am început un tratament cu filme vechi: «Cercul Roșu» cu Alain Delon, «Locotenent Bullitt» cu Steve McQueen sau «The Parallax View» cu Warren Beatty.

Din păcate seria «Dirty Harry» cu Clint Eastwood am terminat-o. Dar nu disper, sunt o mulțime de filme bune cu Alain Delon…