Țara te vrea prost!

0
3

Abia s-au împlinit 200 de ani de când Gheorghe Lazăr reușise să întocmească învățământul în limba română în Valahia, evident. Că de bine ce se înțelegeau românii cu românii în Transilvania, i s-au pus piedici și chiar a fost destituit din postul de la Școala teologică ortodoxă pentru că mai marii instituției – români și ei – voiau învățământ în slavonă și i-au interzis tipărirea cărților în românește. Ce nu s-a putut în Transilvania, a făcut Gheorghe Lazăr în Valahia, la București.

Au trecut, cum spuneam, două secole de atunci și suntem pe cale să punem capăt și acestui experiment. Grație prea-înțelepților noștri politicieni, aprigi la împărțitul mălaiului dar strânși la pungă când e vorba de interesul național, o să avem fix învățământul dorit de toate loazele națiunii: fără profesori, fără manuale și fără ore de curs.

Păi nu asta voiau tinerii revoluționari din clasele gimnaziale? Să învețe doar ce au nevoie să reușească în viață, nu ce vor profesorii?! Iaca o să aibă ce și-au dorit. Fără matematici, literatură, istorie, geografie. Doar lucru manual, că trebuie să știi să rulezi un “cui”, poate ceva desen, că se găsesc destule cărți de colorat și niște muzică, dar la televizor, pe canalele de manele.

Bacul, oricum nu se va mai da; cât credeți că va trece până când vor dispărea și cei care știu să corecteze o lucrare? Sănătate și virtute! La șparaghel nu-ți trebuie glagorie multă. Sau să pui ștampila unde-ti zice tipul ăla cool de pe Facebook, care îi înjură mișto pe toți și care e foarte deștept pentru că știe exact ce nu merge bine în țară și, dacă va fi ales, va ști cum să facă ordine.

Vom ajunge să facem școala pe ascuns cu cine va avea curajul. În caverne, prin hambare, prin podurile caselor, să nu ne prindă miliția sanitară că vorbim fără masca. Sau că ne adunăm fără să fim rude în spații închise.

Să nu aveți speranța că veți scăpa; avem o adevărată tradiție în materie de turnătorie. Da știu, o să spuneți că virusul, măsurile, eroii din linia întâi, să facem și să dregem. Dacă privești evenimentele separat, poate ai putea să crezi asemenea propagandă.

Dar dacă privești în profunzime și pui cap la cap lucrurile, vezi că într-o jumătate de an am ajuns să acceptăm ca firești niște lucruri la care nici nu visam. Fiți responsabili! Purtați masca, stați în case, nu va informați decât din surse oficiale, nu va plimbați pe plajă decât împreună cu familia. Ați fi făcut asta înainte de 1990?