China se pregătește de luptă

0
4

În vreme ce, la noi, lumea a dat nedumerită din umeri la tiradele ambasadorului american, care a mai tras câteva salve de declarații împotriva Chinei, prin alte locuri, se aprind beculețe, se fac legături și se analizează situația. Faptul că la București, ambasadorul SUA a mai tras o smetie Beijingului n-a mirat pe nimeni dar nici n-a provocat prea mari semne de întrebare. De ce a ținut nepărat un diplomat să ne avertizeze să nu cumva să facem afaceri cu China, sursa tuturor relelor, Bau-Baul suprem? Pentru că lucrurile cunosc un dinamism pronunțat la Beijing. Conducerea Chinei a pregătit, în această vara, strategia pentru inevitabila confruntare cu SUA.

În presa chineză, ne spune jurnalistul Pepe Escobar de la Asia Times Online, au fost lansate o serie de “baloane de încercare”, idei menite să testeze reacția populației față de planurile conducerii țării. Într-un articol publicat luni, Pepe Escobar enumeră o serie din acestea. Astfel, China, deși nu intenționează să închidă companiile americane existente, nu va mai permite accesul unor firme care vor dori să pătrundă pe piața serviciilor de finanțare, tehnologie informațională, sănătate și educație. Beijingul va accelera vânzarea de titluri de trezorerie americane dar și internaționalizarea yuanului și se pregătește de o decizie a administrației americane prin care să-i fie tăiat accesul la sistemul de decontare internațional SWIFT.

Armata Populară de Eliberare ar fi pusă deja în alertă de gradul 3 și se preconizează o campanie pentru creșterea cheltuielilor cu apărarea la 4% din PIB și accelerarea dezvoltării armelor nucleare. “Accentul se pune pe spiritul chinez de autonomie și pe construcția a ceea ce poate fi definit ca un sistem național de «dublă circulație»: consolidarea proiectului de integrare eurasiatică în paralel cu un mecanism de decontare globală în yuani”, spune Pepe Escobar. Se discuta deschis despre „abandonul ferm al tuturor iluziilor cu privire la Statele Unite și mobilizarea poporului nostru pentru război”.

China se pregătește pentru ruperea completă a relațiilor cu SUA. Deocamdată nu este clar care din aceste idei vor fi și puse în practică dar se așteaptă luna octombrie, când Comitetul Central își va prezenta planificarea strategică.