Dictatura “soft” de astăzi pregătește dictatura “hard” de mâine

0
6

Ceea ce se întâmplă astăzi în țară nu are cum să rămână fără urmări. Nu vă gândiți că dacă acum nu explodează mămăliga, aceasta nu va bubui mai încolo. Și când va bubui, o va face mult mai puternic și, mai ales, nediscriminatoriu.

Constatăm, astăzi, că soluțiile politice au eșuat. Practic, nu mai există nici o posibilitate ca un partid politic, respectând regulile democrației, să rezolve problemele cu care se confruntă cetățenii țării. Și nu spun asta ca să incit la dezordini sau să dau semnalul vreunei răzmeriți. Nu, fac doar o simplă constatare. O constatare pe care o poate face oricine.

Căile democrației parlamentare nu mai permit forțelor politice câștigătoare ale alegerilor să mai guverneze. Câștigătorii electorali nu câștigă nimic deoarece există numeroase organisme licite și ilicite care le blochează pârghiile de conducere. Dacă un râu este zăgăzuit, el va căuta să ocolească barajul sau să-l sfărâme. Cu cât va continua această situație, cu atât va crește, în timp, riscul unei schimbări radicale și profund nedemocratice a societății noastre.

Adică, riscăm să ne confruntăm cu o dictatură izvorâtă din nemulțumirea profundă a populației și care, nici o surpriză, o va sprijini. Da, desigur, nici azi nu putem spune că ne aflăm în cea mai democratică societate; însă tocmai dictatura soft pe care o trăim poate determina apariția unei tiranii mult mai periculoase.

Multă lume încă se întreabă cum a fost posibil “obsedantul deceniu”, cum au fost posibile închisorile, torturile, execuțiile. Nu ar trebui să ne mirăm. Pentru că nu e ca și cum în perioada interbelică am fi fost campionii democrației. Au existat lagăre pentru prizonierii politici, schingiuiri, execuții. A existat o pătură subțire de oameni care dețineau majoritatea bogățiilor, în vreme ce imensa masă a populației murea de foame. Să nu ne mirăm că poporul a vrut să se răzbune.

Dar, așa cum spuneam la început, răzbunarea e, în astfel de cazuri, nediscriminatorie. Oricine poate ajunge în malaxor vinovat sau nevinovat. Ceea ce nu înțeleg nici politicienii și nici păpușarii care-i manevrează este că orice acțiune are parte de o reacțiune. Pot manipula, pot minți o dată, de două ori, de zece ori, dar nu o pot face la infinit. Și ce să vezi: aceleași metode de manipulare pe care le folosesc pot fi folosite și împotriva lor.

Așa cum ei calcă legi, Constituție, principii, relații sociale doar ca să se mențină la putere și să aibă ocazia să se imbuibe, la fel, altcineva ar putea face aceste lucruri ca să-i dea jos. Numai că, există o mare posibilitate ca acela care-i va da jos să fie obligat de circumstanțe să ofere și sânge pe lângă circ.

Ca să se mențină la putere, Lăpușneanu a tăiat boierii pentru a mulțumi poporul. Iată o lecție pe care aristocrația noastră politică ar trebui să o aibă in vedere.