Roșu, galben și cai verzi pe pereți

Scenariile în trei culori pentru începerea școlii au aceeași legătură cu realitatea cum au malgașii cu fuziunea nucleară. Înainte de a detalia, mai țineți minte ce s-a întâmplat acum câțiva ani cu o epidemie de gripă care ne băgase în sperieți? Când, imediat ce se depista un elev bolnav, întreagă clasa primea liber o săptămână? După câteva episoade din astea, autoritățile și-au băgat picioarele; au extras elevul bolnav din clasă și colegii și-au continuat activitatea: nu se putea bulibăși întreg anul școlar pentru câteva cazuri.

Cum credeți că o să fie anul acesta cu cele trei scenarii? În condițiile în care numărul oficial de infectați care determina procentul din populația localității poate fi manipulat prin creșterea sau descreșterea numărului de teste?

La fiecare câteva zile să se anunțe că suntem în scenariul verde, pe urmă, în cel galben, apoi în roșu, din nou galben, iar roșu și așa mai departe?! Și asta nu e totul! Pentru că acele cifre de cazuri care determina cât la mie din populație este infectată este dat, majoritar, de infecțiile din centrele de copii, bătrâni sau persoane cu dizabilități.

Cum este cazul comunei Ungureni, unde îmbolnăvirea a aproape 100 de pacienți și personal de îngrijire a băgat localitatea direct în scenariul roșu, deși toți bolnavii sunt izolați în centrul respectiv. Școala din localitate va fi, probabil, închisă deși nu există nici un bolnav în sat. Și nu e doar atât. Pentru că o parte din personalul de îngrijire provine din comuna vecină, Parincea, școala de aici este în scenariul galben. Deși, iarăși, nu e nici un bolnav în localitate. Dar nu vor începe școala toate clasele.

Harababură? Bulibășeală? Aiurea! Este guvernarea perfectă! Multă lume o să se mire, dar cred că avem cel mai bun guvern din câte au existat vreodată. Un guvern care a rezolvat totul delegând atribuțiunile și responsabilitățile. Dintr-o singură semnătură nu mai e treaba Guvernului să se ocupe de povestea cu deschiderea școlilor, ci a autorităților locale. Dacă iese prost, nu va răspunde vreun ministru, ci primarii.

În afară de câțiva aerieni care mai comentează ca boșorogii ăia care încheiau spectacolul Muppets, mai cârtește cineva? Toată lumea este mulțumită! Parfum, nu altceva. Nu protestează nimeni, presa nu critică, firmele care trebuie primesc ajutoare, împrumuturile curg gârlă, euro crește, nu există nici o critică externă la adresa României… cum spuneam, mai bine de atât nu se poate! O să vă treziți mahmuri și fără pantaloni și pantofi, dar nu va mai conta.

Dormiți liniștiți, Guvernul veghează!