De la CLANG și BEEP-BEEP la Tourette

0
10

Pentru că telefoanele mobile nu erau suficiente ca să te frece la cap oricine și oricând, s-au inventat alte forme de comunicare instantă, omul modern ajungând să fie sclavul și nu stăpânul dispozitivelor de emisie-recepție.

Înainte să dezvolt ideea, un moment de reculegere pentru vremurile de altădată când plecai la lucru și, dacă erai pe coclauri, nu te deranja nimeni să te streseze cu tot felul de probleme; pur și simplu îți făceai treaba fără să fii nevoit să răspunzi din cinci în cinci minute la apeluri și mesaje.

Revenind la problemă, pe lângă mobilul care poate să-ți sune când ți-e lumea mai dragă, mai avem sms-urile, Facebook Messenger, WhatsApp, Telegram și alte aplicații pe care te caută, în general, cei care au nevoie de ceva de la tine. Și, pentru că nu îndrăznesc să te sune, îți scriu pe aplicație. Dacă te-ar fi sunat, știai că aia e, laie sau bălaie, vorbeai și închideai. Dar pe aplicație nu se poate așa simplu. Nu cu niște oameni pisălogi și bâlbâiți.

„Ce faci, ești?” CLANG. Ăsta este sunetul aplicației de mesagerie când îți livrează mesajul. Pentru că, în inteligența lor, cei care te contactează, nu scriu într-un singur text tot ce vor, ca să fie un singur CLANG. Nu, ei dau Enter după fiecare câteva cuvinte.

„Știi ceva…” CLANG „Mă gândeam ce ar fi CLANG dacă ai vorbi cu CLANG știi tu cine CLANG să-mi rezolve o problemă CLANG că eu am o jenă CLANG ha ha CLANG și nu am chef CLANG”. Sau, și mai rău: „Salut! CLANG Ți-am trimis ceva pe email” CLANG. BEEP-BEEP. Acesta din urmă e sunetul aplicației de email care te anunță că ți-a venit un mesaj. Încercați să munciți în concertul zilnic de CLANG și BEEP-BEEP; o să înnebuniți.

Pentru că trebuie să fiți multitasking. Ăsta e termenul corect politic pentru a desemna munca haotică pe cinci fronturi deodată. Pe lângă ce faci tu de obicei, te mai uiți la telefon să vezi ce a vrut CLANG-ul, concepi răspuns și-l trimiți cu speranța ca măcar jumătate de oră nu o să mai fie un alt CLANG.

Serios?! Ați primit vreodată 30 de poze pe WhatsApp? Cu câte un CLANG după fiecare poză? 30 de CLANG-uri unul după altul?! Sindromul Tourette se instalează pe nesimțite. Ca să nu mai vorbesc de grupurile de pe WhatsApp. Alea în care scrie unul ceva și face CLANG la toți. Spune unul o prostie, după CLANG-ul lui, vin CLANG-urile celorlați care vor să-l corecteze. CLANG, CLANG, CLANG, CLANG, CLANG, CLANG, CLANG, CLANG, CLANG, etc, câți or fi în grup. De notificările FB nu mai zic. Ar trebui să mai stăm câteva ore.

„Telefonia mobilă o să te ajute”, au zis ei. „Vei avea o libertate mai mare, vei putea munci mai bine, te vei distra”, ai zis… Pe naiba. Telefonia mobilă și internetul mobil sunt calea sigură să ajungi la balamuc. Dacă nu pentru că te trezești înjurând în magazin pentru vreo duzină de CLANG-uri, atunci pentru că ai spart capul ăluia care te-a asasinat azi cu o combinație de CLANG-uri și BEEP-BEEP-uri în care-ți cerea să-i rezolvi o problemă. Că niciodată nu primești un mesaj în care cineva să-ți ofere ceva, totdeauna primești mesaje cu solicitări.

CLANG! BEEP-BEEP! You’ve got mail! … pe-a mă-tii!