Trei chestii

0
11

* Pe HBO este un serial (Counterpart / O dimensiune paralelă), în care aflăm că un experiment STASI a dus la crearea unei lumi paralele. Conducătorii lumii paralele se pregătesc să distrugă lumea originală și cresc și antrenează copii care, la maturitate, să-și înlocuiască copiile din cealaltă dimensiune. Copiii învață să vorbească, să se poarte și li se programează accidente care să lase aceleași cicatrici pe care le au copiile. Când vine momentul, sunt plasați, în lumea originală, fără ca nimeni să-și dea seama. Acum înlocuiți lumea paralelă cu Germania și lumea originală cu Europa de Est. Cum vi se pare experimentul Timișoara?

* Dionisie a avut o revelație: Apărătorii eroilor din linia întâi se spurcă peste tot cu luptătorii pentru libertatea respirației. Se aduc argumente, se citează studii, Constituție, draci, laci, carcalaci. În spatele tuturor, băieții deștepți își numără banii. Pe ei nu-i întreabă nimeni de sănătate. Și ăia care văd covizi pe toți pereții și ăia care denunță dictatura medicală sunt obligați să cumpere măștile aduse de ei. Dacă nu au măști, vine poliția și le dă amendă. Cum ar veni, organul de represiune e agent de marketing pentru șmenari…

* Ce înseamnă naționalizare? Înseamnă, pe lângă transferul de proprietate, și transferul dreptului de decizie. Statul ia decizii, finanțează acele sectoare care-l interesează. Dacă naționalizarea industriei nu s-a produs de facto în 1948, ci cu vreo 15 ani mai înainte? Lucrețiu Pătrășcanu susține că în 1931 se produce criza de creditare și, din acest moment, se schimbă finanțatorii industriei românești. Băncile – controlate de PNL – își pierd forța iar industria începe să fie finanțată masiv de stat și BNR, prin diferite forme. Ca urmare, anumite ramuri de la metalurgie la industria de armament, iau un avânt impresionant. Dar, odată cu acesta, apare o categorie de capitaliști care devin dependenți de relația cu Statul și care încep să considere că o dictatură ar fi în măsură să le maximizeze profitul… După cum se vede, nimic nou. Cartea e apărută în 1944 și republicată în 1970: “Sub trei dictaturi”.