O glumă proastă

0
4

Aflăm, cu surprindere, că premierul amenință cadrele didactice că nu vor fi plătite dacă nu predau online. În afară de faptul că nu e treaba premierului să intervină într-un contract între părți, există o mică problemă legală: când au semnat acel contract, profesorii și învățătorii nu s-au angajat să predea online. Nici nu au fost pregătiți la facultăți pentru așa ceva; prin urmare, este cel puțin aberant să ceri unui cadru didactic să facă un lucru pentru care nu a fost pregătit.

Da, multă lume o să zică „ce mare lucru cu online-ul!” Să știți că e mare lucru pentru că nu e vorba doar despre apăsat pe niște butoane și de stabilit o conexiune. E vorba de mai mult decât atât. De relații interumane, de psihologie, de modul în care funcționează relațiile dintre profesor și elev. Dar acest aspect este cel mai puțin important.

Nu poți face școală online dacă nu te poate vedea și auzi elevul. Toată lumea o arde intelectual cu tablete, laptopuri, abonamente Internet, dar la 30 de kilometri de Bacău copiii nu au acces nici măcar la un smartphone de-al părinților. Că părinții nu au bani de așa ceva. Că nu toți sunt cocalari să-și cumpere telefoane șmechere și să-și lase familia fără mâncare.

Ce faci când dintr-o clasă întreagă ai doar trei elevi ai căror părinți au smartphone și încă doi care ar putea avea acces la un telefon din ăsta de la o rudă?! Îți face Guvernul cont pe Classroom, le face și elevilor cont. Unde să bage parolă ăla micu’? Exact! Acolo! Că-n altă parte nu are unde.

Dar profesorul e urmărit să vadă dacă pune lecțiile pe platformă, dacă se conectează… Și cu ce, dracu’, să se conecteze elevii? Toți visează cai verzi pe pereți, informatizare, digitalizare, online school și alte trompete, dar în țară sunt cel puțin un sfert de copii rupți de lume, care nu au acces nici măcar la Internet, care au văzut tablete doar la televizor.

Și, apropo de tablete. Să vi le băgați acolo unde-și bagă copiii de la țară parola. Din punctul meu de vedere nu-s bune de nimic. Ecran mic, putere de procesare redusă, te chinui să scrii câteva cuvinte. Instalezi câteva aplicații și vezi că abia se mai mișcă. Școala online este o glumă proastă și atât.