Când amenda devine medicament

0
11

Statul român, dacă ar fi existat, ar fi avut, până acum, o strategie față de epidemia de COVID-19. Dar, la atâtea luni după apariția virusului, constatăm că unica soluție a onor’ statului inexistent român este să scoată poliția pe stradă și să amendeze pe cine nu poartă mască. Dintr-o dată, autoritățile au ajuns la concluzia că boala se răspândește pentru că lumea nu poartă o cârpă inutilă pe față, cârpă pe cutia căreia scrie mare și clar că NU protejează împotriva virușilor.

Adică exact ceea ce spunea ACELAȘI stat român acum câteva luni, când descoperise că nu are stocuri de măști. În România, singurul vinovat pentru eșecul măsurilor de combatere a epidemiei este cetățeanul; exact așa cum, pe vremuri, de vină pentru lipsurile din magazine nu era Statul care nu aproviziona, ci omul de rând care cumpăra mai mult decât avea nevoie. Nici nu e de mirare că această explicație a prins, cetățeanul admirând faptele de arme ale forțelor de ordine: „Bine le-a făcut că le-a dat amendă, așa le trebuie dacă nu poartă masca!”. Din decor nu puteau să lipsească reporterii TV frenetici care strigă de după cameră: „Da’ de ce nu purtați masca?!”, în același stil cu strigăturile din fața DNA, pe vremuri.

Evident că, românul, învățat cu teatrul TV al știrilor de doi lei, este satisfăcut: „Iată, zice el, statul își face datoria!”, fără să-și dea seama că statul pe care-l laudă nu-și face nici un fel de datorie, doar își acoperă impotența. Un stat puternic și bine-intenționat ar fi analizat problema temeinic. Ar fi conștientizat că lucrează fără informații, că testele PCR nu depistează nimic, nefiind create pentru a depista viruși și, cu atât mai mult, COVID-19. Ar fi conștientizat că nu știe care pacienți au murit din cauza COVID-19, câtă vreme nu se mai fac autopsii și orice moarte poate fi pusă pe seama virusului dacă așa vrea doctorul. Ar fi observat că numărul de „îmbolnăviri” nu spune nimic dat fiind faptul că, pe măsură ce acest număr crește, numărul de pacienți din spitale scade. Abia după ce ar fi rezolvat aceste amănunte, ar fi știut ce decizii să ia.

Or, acum se acționează pompieristic, autoritățile fiind ferm convinse că lumea se îmbolnăvește pentru că nu respectă măsurile sanitare. Și, în mod ciudat, autoritățile par convinse că, pe terase, unde lumea nu poartă masca pentru că trebuie să mănânce, virusul nu se duce, ci îi așteaptă pe ăia aflați lângă terasă la un metru – doi ca să-i infecteze. În avion, virusul se sperie de huietul motoarelor și n-are curaj să infecteze pasagerii care stau unul lângă altul; în schimb, virusul e amator de cultură și infectează în draci lumea din teatre, cinematografe sau muzee, care au fost închise preventiv.