Bătălia pe muțește cu Covidul

În vreme ce autoritățile ne flutură chitanțierile cu amenzi drept unică rezolvare a epidemiei, aceleași autorități tac chitic când este vorba să informeze cetățenii. Și nu este vorba doar de informații referitoare la numărul de infecții din județ, chit că s-a făcut deja săptămâna de când am cerut DSP informația și nu am primit, evident, nici un răspuns.

Nici măcar deciziile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nu sunt accesibile decât cu foarte mare greutate. Prefectura, care păstorește Comitetul, are prostul obicei să arunce o postare pe Facebook pe seară în care copiază – când o face – mot-a-mot comunicatul CJSU, din care jumătate cel puțin este o înșiruire de acte normative care-i dau voie să emită decizia iar jumătate, comunicare în limbaj arhi-juridic a deciziei.

Dacă ieri s-a dat o decizie și azi alta, care o completează, trebuie să-ți cauți un avocat care să interpreteze cele două hotărâri și să-ți spună care prevederi sunt încă valabile și care nu. Asta când găsești hotărârea la Prefectură. Că sunt cazuri în care Prefectura a anunțat că s-a luat o decizie și că aceasta trebuie căutată pe site-ul ISU. Iar pe site-ul ISU era publicată decizia greșită, că așa a fost primită de la Prefectura.

Sau pe site la DSP unde ați putea găsi… ce?! Acul în carul cu fân. Ați văzut ce e pe prima pagină la DSP? Comunicate din luna mai amestecate cu comunicate din octombrie, de nu mai găsești nimic. Cum ar putea un cetățean cu frică de lege să afle în timp util că s-a schimbat modificarea și că de mâine trebuie să poarte mască prin oraș? În condițiile în care Prefectura comunică acest lucru doar pe Facebook, pe la ora 18.00?! Pe o pagină care are 5.319 de urmăritori (noi avem aproape 90.000), deci informația ar putea ajunge pe wall-ul a cel mult 250 de persoane, la o rată optimistă de 5% distribuție.

A, nu știați?! Facebook nu arată ce a publicat o pagină decât la 4-5% dintre urmăritorii acelei pagini, dacă dorește mai mult, pagina trebuie să plătească și așa apar acele postări „sponsorizate”. Deci, onor CJSU anunță pe seară un număr infim de cetățeni că de a două zi masca e obligatorie în oraș și, a doua zi, polițiștii și jandarmii trebuie să-i amendeze pe cetățeni că n-au mască…