marți, iulie 16, 2024

Manciurienii

Orice ocupant al unui teritoriu, fie că se află în postura de cuceritor militar sau colonizator prin metode pașnice, are o spaimă: că băștinașii se vor coaliza și îl vor alunga. Că populația autohtonă se va răscula iar ocupantul va pierde accesul la resurse și piața de desfacere.

De aceea, după anexarea unui teritoriu sau după ce a înglobat o țară în sfera sa de influență, un ocupant se va concentra pe crearea unei clase de privilegiați autohtoni care să servească drept tampon între el și indigeni. Această clasă va fi folosită pentru a guverna și a menține ordinea în teritoriu, pentru a ajuta la extragerea de resurse și a reprima orice încercare de schimbare a status-quo-ului.

Pentru aceasta, se vor folosi funcții, bani dar și o condiționare psihologică. Vor fi învățați că sunt o elită, care s-a ridicat peste prejudecăți și care a lăsat la o parte miturile populare în favoarea unei educații exacte, că sunt cei mai buni dintre cei mai buni, crema cremelor, spre deosebire de proștii, needucații, urâții, înapoiații, sălbaticii (știrbii, că tot e la modă), nespălații din popor.

Procesul nu e nici nou și nici original; în fapt, îl găsim utilizat foarte mult în ultimele decenii în marketing, când este nevoie de crearea de piețe pentru anumite produse. Metoda a funcționat și funcționează mereu, rareori mișcări de redeșteptare națională au reușit să trezească popoarele ocupate. Aceste elite create de ocupant rescriu istoria, astfel încât să se potrivească intereselor lor, recrează cadrul național ca să se sincronizeze cu interesele celor ce le-au acordat privilegiile.

După aducerea regelui neamț, elitele românești își luau lumina de la Berlin și Viena, după venirea comuniștilor, lumina venea de la Moscova, așa cum, astăzi, elitele noastre fabricate în laboratoarele din subterane, ne indică Washingtonul, Parisul sau, din nou, Berlinul, în funcție de locul în care li se află telecomanda.

Ce au în comun este, însă, cerbicia cu care acționează pentru destructurarea statului, acapararea puterii, rescrierea istoriei și transformarea unui popor într-o nație de sclavi, dispuși să pupe picioarele oricui îi aruncă niște firimituri de la masă…

Alte titluri