În afară de „poartă masca” mai știm vreo măsură de profilaxie?

0
8

Există o întreagă panoplie a mijloacelor de manipulare iar între acestea se numără autoculpabilizarea. Oamenii sunt determinați să creadă că ei sunt vinovați pentru propria lor nenorocire, din cauză că nu au făcut suficiente eforturi pentru a rezolva o problemă sau n-au fost destul de inteligenți ca să judece o situație. Există cazuri în care politicienii sau chiar autoritățile stimulează sentimentul de fatalitate. Persoanele care nu mai au impulsul de a se revolta devin o turmă şi sunt uşor de controlat. În loc să se revolte împotriva sistemului, individul se învinuiește pe sine.

Este exact ceea ce se întâmplă cu operațiunea „Mascarada”. De vreo jumătate de an, autoritățile se chinuie să ne explice că toată vina pentru propagarea epidemiei și pentru creșterea numărului de îmbolnăviri o poartă populația care nu vrea să poarte masca. De altfel, masca a devenit obsesie națională, singurul mijloc recomandat pentru apărarea împotriva epidemiei. Totul se învârte în jurul măștilor și a obligației de a le purta în toate situațiile posibile.

Operațiunea a reușit spectaculos: nu mai există aproape nici o voce care să atragă atenția asupra problemelor din sistemul sanitar, asupra faptului că, în continuare, principalele puncte de contagiune se înregistrează în spitale sau în colectivitățile care grupează beneficiarii măsurilor de asistență socială: cămine de bătrâni, centre de persoane cu dizabilități, cămine de copii. Polițiștii și jandarmii fugăresc nefericiții care nu mai suportă masca sau care uită să o poarte. Curge potop de amenzi pentru nepurtarea măștii, deși nicăieri în legislație nu există vreo prevedere care să permită amendarea populației pentru acest lucru; e doar o altă adăugare abuzivă la lege de care se fac vinovate Consiliile Județene pentru Situații de Urgență.

Dar, cum spuneam, cu atâtea discuții despre mască, nimeni nu se mai întreabă ce se întâmplă, de fapt, în sistemul sanitar, de ce au dispărut infecțiile nosocomiale din spitale, de ce nu mai avem nici un caz de gripă, de ce mor atâția oameni care nu au primit tratamentul de care aveau nevoie. Toate problemele sunt ascunse cu grijă sub explicația universală: „N-au purtat masca”.

Nu-mi fac iluzii, după ce va trece epidemia aceasta nu vom fi învățat nimic. Nu se va face nici o investigație, nici o anchetă, nu va fi dată nici o pedeapsă. În afară de cea pentru nepurtatul măștilor, desigur. În fond, ia să ne amintim de medicii care au impus programul de hrănire rațională din vremea lui Ceaușescu… Acel program care stabilea rații de alimente: juma’ de kil de ulei pe lună de om, jumătate de pâine pe zi, 500 de grame de zahăr de persoană… A pățit cineva ceva? Din contra, personajul principal a devenit ministru al Sănătății după Revoluție…