Homo homini lupus

0
7

V-ați fi imaginat acum 10 ani că va veni o vreme în care nu veți fi lăsăți să circulați pe stradă dacă nu purtați o mască? Ați fi crezut acum cinci ani că autoritățile ar putea decide să închidă piețele și să scoată vânzătorii de legume și fructe în frig ca să-și vândă marfă?

Dacă acum 15 ani ar fi venit cineva să vă spună că autoritățile vor merge prin sate să omoare porcii oamenilor, ați fi crezut? Dar, acum 20 de ani ați fi crezut că va veni o zi în care copiii vor fi alungați din școli și vor face un surogat de cursuri pe telefoane? Că va veni ziua în care politicienii vor închide cimitirele și nu vor permite oamenilor să aprindă o lumânare de Paște?

Că veți vedea la televizor cum se umblă la sacii cu voturi și nimeni nu pățește nimic, ba, mai mult, alegerile sunt declarate corecte? Că vor suna unii la poliție să reclame că Xulescu nu poartă masca în mod corespunzător sau că veți primi amendă pentru că nu ați completat corect o hârtie când ați vrut să mergeți la cumpărături?

NU! Ați fi catalogat toate acestea ca teorii ale conspirației. Ați fi făcut mișto de cei care vi le-ar fi spus, ați fi râs și, apoi, ați fi uitat de acestea. Dar, iată, că toate se întâmplă. Le trăim zi de zi și ne-am obișnuit cu ele. Nici măcar nu mai protestăm. Ar fi și cam dificil pentru că jumătate din populație este convinsă că toate aceste măsuri sunt spre binele său. Doar așa erau convinși și germanii când autoritățile au început să-i ducă pe comuniști, pe evrei sau pe sindicaliști în lagăre. Erau măsuri luate spre binele țării. Așa explicau autoritățile. Și lumea credea.

Și dacă v-ar spune cineva că lucrurile nu se vor opri aici? Că vor urma și altele, despre care încă nu vă puteți imagina? “Mai rău nu se poate”, vor spune unii. “E teoria conspirației”, or să spună alții. La fel cum ar fi spus acum 20-30 de ani despre evenimentele din zilele noastre. Și se vor întâmplă și altele, mai rele. Pentru că răul atrage răul. Nu e o revelație, nu e misticism. Este natura umană.

Omul nu are nevoie de demoni pentru a face rău. Omul își e sieși suficient atunci când are ocazia și se simte în stare să facă viața cuiva și mai grea. Tirania naște tiranie, crima atrage crimă, furtul determină furt. Odată deschisă, Cutia Pandorei nu mai poate fi închisă. Răul va trebui să fie lăsat să se consume și să ne consume.