Acoperitoarea facială

0
8

“Poartă masca! Salvează vieți!” v-au spus pe toate canalele de informare. Medici, autorități, oameni de pe stradă, toți erau cu masca-n gură și la gură. Paznicii de la supermarket te luau la rost și se stropșeau la tine daca n-ai masca pe față, polițiștii și jandarmii te amendau de nu te vedeai. Evident, toți în același spirit: să te protejeze. Să nu cumva să te îmbolnăvești! Aproape că mi-au dat lacrimile de emoție…

Nu, bă! Nu! Trebuia să porți mască pentru ca băieții deștepți să marcheze banu’! Tu ești doar un fraier care trebuie să cumpere măști fară număr. Și fară nici un efect. De când a devenit masca obligatorie în Romania? De pe 15 mai s-a dat ordin să fie purtată în toate spațiile închise. Deși au fost tot felul de avertismente cum că multe măști nu sunt conforme, că nu îndeplinesc standardele de calitate, primul control de amploare s-a făcut de ANPC abia începând cu 23 octombrie și s-a finalizat la 23 noiembrie cu constatarea că din peste 35 de milioane de măști controlate, aproape 33 de milioane NU îndeplineau standardele cerute.

Așadar, 93,7 la sută din măști NU sunt bune pentru a fi folosite în scopuri medicale.

Dar nu era greu de aflat. Pe unele cutii cu măști chiar scria asta. Au circulat fotografii pe rețelele sociale. Dar ni s-a spus că nu e problemă, sunt bune dar suntem noi prosti și nu știm. Că chiar dacă nu-s medicale tot ne protejează. Ba chiar vajnicii cenzori ai Facebook etichetaseră aceste poze cu sigla de “fake news” și ne avertizau să nu credem ce se spune acolo.
Cinci luni autoritățile NU au făcut nimic în privința asta. N-au făcut nici un control. Sau dacă au făcut, n-au spus nimic. Dar ne-au obligat să cumpăram măștile. Pentru că băieții deștepți au de încasat milioane de euro.

Supermarketuri, farmacii, benzinarii au vândut măști care nu protejau. În mod cât se poate de clar aceste unități comerciale pot fi încadrate la “zădărnicirea combaterii bolilor”. Desigur, acest lucru nu se vă întâmpla. Doar firmele și cetățenii romani pot fi încadrați la acest articol din Codul penal, companiile străine, nu. Că sar imediat ambasadorii și fac scandal.

Și ce credeți că se vă întâmpla cu aceste 33 de milioane de măști neconforme? Vor fi distruse, așa cum distrug inspectorii ANPC produsele ieșite din termenul de garanție sau vameșii produsele contrafăcute?

NU. Vedeți că nu gândiți în perspectiva?! Cum să fie distruse produse de 4 milioane de euro?! Dacă aparțineau unor romani, da, se putea. Dar, cum am spus, sunt ale unor companii străine. Așa că se va crea un nou standard pentru “acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate”. Sub acest nume vor fi vândute măștile neconforme, pentru că poliția nu verifică daca ai la bot mască medicală certificată CE sau acoperitoare facială.

Tu, cetățean roman ai doar obligația să cumperi masca. În rest, nu e treaba statului daca trăiești sau crăpi; important e dacă ai marcat sau nu banul.