Eliberarea de realitate

Expresia “Essex girl” a fost eliminată dintr-un dicționar folosit pentru a preda limba engleză după o campanie organizata de femeile din zona comitatului Essex, care au considerat termenul ca fiind… exact: Ofensator.

Potrivit Oxford University Press, expresia “Essex girl” era definită ca fiind “un nume folosit în special în glume pentru a se referi la un tip de tânără care nu este inteligentă, se îmbracă prost, vorbește într-un mod tare și urât și este foarte dispusă să facă sex”.

Expresia a fost eliminată din Oxford Advanced Learner’s Dictionary, după ce un grup numit Frontul de Eliberare a Fetelor din Essex a spus că utilizarea expresiei este „foarte ofensatoare”.

Expresia nu va fi scoasă din Oxford English Dictionary (OED), deoarece editorii săi susțin că este un „dicționar istoric”, din care nu se scoate nimic. OED definește “Essex girl” ca fiind un termen disprețuitor pentru un „tip de femeie tânără, presupus a fi găsit în și în jurul Essexului și caracterizat ca neinteligent, promiscuu și materialist”.

Ce scapă celor care au conceput și desfășurat această campanie perfect inutilă – care se adaugă altor sute de campanii pentru eliminarea unor cuvinde și/ sau simboluri – este că dicționarele au devenit niște simple exponate de muzeu. A scoate un cuvânt dintr-un dicționar nu înseamnă a-l scoate din limbă. Nici măcar când e scos în afara legii, acel cuvânt nu dispare. Comuniștii au încercat să scoată apelativul “domnule” și au încercat să forțeze cetățenii să utilizeze termenul de “tovarăș”. N-au reușit. Mai nou, s-au scos în afara legii cuvinte care desemnează minorități. Ce să vezi?! Acele cuvinte sunt folosite în continuare!

Pe vremuri se făceau campanii pentru salvarea unor locuri, a unor persoane sau a unor specii de animale. Astăzi, umanitatea e ocupată să se declare ofensată de orice pârț și face scandal cerând satisfacție. Iar dacă nu primește, se apucă să dea foc și să distrugă. Iar daca e oprită din distrugeri, se apucă să bocească și mai mult că nu e lasată să se exprime liber…