Mai trăim în democrație?

Acum câteva zile, niște polițiști au luat la omor doi bărbați care nu purtau mască și trăgeau la măsea în Gara de Nord. În timp ce-i tăvăleau prin noroi ca să-i încătușeze, o fetiță a avut un acces de panică și a început să țipe la polițiști să-i lase în pace; bravii apărători ai ordinii publice au pus-o la pământ și pe fetiță, i-au pus genunchiul pe coloană și au încătușat-o. Presa națională e în delir: eroii din linia întâi au intervenit „ca-n filme” și au rezolvat situația.

Fix în urmă cu 102 ani, Armata intervenea în forță și ucidea peste 100 de manifestanți care cereau salarii decente și condiții mai bune de muncă. O seamă de cetățeni aplaudă modul de intervenție al polițiștilor: așa le trebuie dacă nu vor să poarte masca! Totuși, să ne amintim de modul cum forțele de ordine s-au comportat la înmormântarea acelui interlop bucureștean, când autoritățile au venit să le aducă măști, nicidecum să-i disperseze sau să-i aresteze pentru încălcarea legislației sanitare.

Deși cei care se ocupă de combaterea pandemiei nu ne-au pus la dispoziție nici un studiu care să susțină că măștile ne protejează, au reușit să inducă ideea că aceia care nu le poartă sunt un fel de teroriști care nu mai au nici un fel de drepturi. Nici nu e de mirare faptul că aproape nimeni nu mai bagă în seama că starea de alertă a fost prelungită ilegal.

Da, conform Constituției, un guvern provizoriu nu poate limita libertăți și drepturi; demisia premierului Orban este, de fapt, demisia întregului Executiv. Prin urmare, dacă ne raportăm strict la litera Constituției, NU ne aflăm în stare de alertă iar toate amenzile și limitările impuse în numele stării de alertă ar trebui să fie ilegale. Desigur, dacă la guvernare era tot „ciumă roșie”, erau pline străzile de protestatari iar presa mondială vuia de indignare. Acum ce facem?

Pot fi acuzați de abuz în serviciu cei care amendează pe baza unei decizii ilegale a Guvernului? În brambureala aceasta organizată, în care toate forțele politice nu-s interesate decât de ciolan, cine să mai pună această problemă?! Și apropo de legalitate: instanța a decis că ordinul prin care se interziceau pelerinajele a fost ilegal.