Blocați în proiect

0
12

În județul Bacău, rata mortalității COVID este de 2,96% Cu alte cuvinte, 97,04% dintre bolnavi s-au vindecat. Cei aproape 3 la sută decedați de COVID nu știm dacă, într-adevăr au murit din cauza COVID sau au avut și COVID când au murit. De aceea, cifra trebuie luată cu multă sare. Chiar și așa, rata mortalității (calculată ca număr total de decese raportată la numărul de infectați total la o anumită dată) este mult mai mică decât, de exemplu, pe 11 mai, când era 8,85% Sau pe 1 iunie, când era de 10,45% ori pe 1 iulie – 9,84%

Așadar, în vreme ce numărul persoanelor infectate a crescut, rata mortalității a scăzut. E un paradox. Tot un paradox este că, în vreme ce autoritățile au impus măsuri drastice – masca obligatorie, închiderea restaurantelor, școala online – numărul infectărilor crește și nu scade. Ai zice chiar, că de când s-a impus obligativitatea purtării măștilor, a explodat numărul de infectari. S-au îmbolnăvit chiar și persoane care susțin că au respectat cu sfințenie regulile impuse. Sau cum ar fi spus Hans, n-au fost precaute. Iar cine nu e precaut e… se știe cum.

Se zice că definiția nebuniei este să faci același lucru din nou și din nou și să aștepți rezultate diferite. În cazul de față, să impui aceleași măsuri, să insiști pe ale, să le impui cu forța, chiar și ilegal, și să te aștepți ca, după luni de zile în care nu au dat nici un rezultat, să potolească epidemia.
Este mai mult decât clar că lucrurile nu merg și, mai mult, sunt scăpate de sub orice control. Și, în ciuda acestui fapt evident, autoritățile continuă să acționeze la fel, să impună restricții, să amendeze populația. Brusc, la fel ca în primăvară, s-a constatat că singură măsură de prevenție este amenda. Zilele trecute s-au dat amenzi în valoare de 24.000 de lei în două zile. 3.000 de persoane au fost legitimate. Cu ce scop? De ce sunt controlate documentele unor persoane în timpul aplicării așa-ziselor „măsuri preventive sanitare”? Probabil inclusiv cei care au decis aceste controale se întreabă.

Măsurile sunt dictate de Prefectură, o instituție depășită de situație, care a avut nevoie de patru zile ca să publice, de exemplu, un comunicat referitor la deciziile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Decizii care relaxau, pentru unele localități, măsurile deoarece erau trecute în categoria celor sub 3 la mie rată de infectare.

Autoritățile par să-și fi pus speranțele în vaccin. Un vaccin pe care nici șeful cel mare al companiei producătoare nu vrea să-l facă…