sâmbătă, decembrie 14, 2024

Aventurile Primăriei cu un student la Paris

Am prezentat un articol de presă care prezenta cazul învățătorului C. Platon, răsplătit cu 500 de galbeni pentru activitatea sa didactică. Dar activitatea lui nu a fost nici ușoară și nici înlesnită de autorități, care uitau să plătească cele necesare funcționării școlii. Ceea ce determină pe învățător, la 24 iunie 1854, să adreseze o scrisoare consiliului local cerând o sumă oarecare de bani pentru trebuințele unității de învățământ.

Ceea ce e interesant e că la zece ani după această solicitare, edilul Bacăului primește o alta, de la o damă, care solicită niște bani pentru a-și putea trimite copilul la studii, la Paris.

Imediat se alocă o subvenție de 200 de galbeni pe an, pentru trei ani, pentru că fiul inginerului Constantin Beller să studieze în Orașul luminilor.

Dar, vai!, viața e scumpă la Paris, tentațiile sunt la tot pasul și cei 200 de galbeni pe an nu-i ajung studentului, care trimite telegrame și scrisori în țară cerând tot mai mulți bani. Maică-sa nu se lasă mai prejos și cere și ea alte sume de la autorități, chit că junele schimbă universitatea pe o școală de drumuri și poduri. Întors în țară după studii, Edmond Beller este angajat imediat arhitect al Bacăului.

Dar, iarăși, vai!, în Bacău nu sunt distracții și tânărul inginer își găsește un loc de muncă la București lăsând municipalitatea băcăuană cu ochii în soare și cu datoria nerecuperată. Primarul nu vrea să facă scandal cu un proces și încearcă să recupereze subvențiile cu binișorul.

Dar scrisorile Primăriei – ne spune Victor Kernbach în „Lumini pe Strada Mare ” (1963) – rămân fără răspuns.

Abia ultima, trimisă prin intermediul poliției determina o reacție a absolventului, care o returnează destinatarului cu următoarea mențiune: „Ian ascultați, iubiților, inchipuițive mai bine că am murit și mi dați bună pace!” Ortografia aparține tânărului studios.

Cazul este clasat după ce un comisar de poliție îi răspunde primarului Bacăului că Beller nu e acasă și nici nu știe unde e plecat și când se întoarce…

Răzvan Bibire este licențiat în marketing și dispune de o experiență de peste 25 de ani în media. De-a lungul carierei sale, a acoperit subiecte sociale, politice și economice, atât în media locală, cât și în cea națională. În paralel, a creat și dezvoltat blogul „Contrasens”, care se bucură de o vechime de aproape 20 de ani.

Alte titluri