Un avertisment

Am văzut, mai demult, un film despre procesul de la Nuremberg. Cei mai importanți lideri naziști fuseseră strânși într-o închisoare în așteptarea procesului. Americanii trimit un ofițer psiholog să inspecteze condițiile de detenție iar comandantul închisorii îi explică acestuia ce a făcut pentru a ține prizonierii în siguranță: le-a interzis cititul, ieșitul din celulă, fără vizitatori, etc. Toate erau interzise. Ofițerul psiholog i-a răspuns că interzicându-le totul, prizonierilor le-au fost create ideale pentru a intra în depresia urmată de sinucidere. Și, pentru că la proces aveau nevoie de naziștii vii, prizonierilor li s-au creat condițiile necesare.

Când s-a declanșat ceea ce numim acum “pandemie”, autoritățile române nu au stat de vorba și cu un psiholog. Au preferat să intervină în forță, să interzică totul și să pedepsească extrem de aspru orice nesocotire a ucazurilor. O atitudine care poate rămâne fără urmări un timp extrem de scurt. Ca în cazul unui cazan sub presiune, excesul de aburi, dacă nu este lăsat să iasă prin supapele de siguranță, poate duce la explozie. Autoritățile au închis, pe rând, toate supapele de siguranță.

Mai mult, pe lângă aplicarea interdicțiilor de tot felul, au creat excepții pe care nu au știut sau nu au putut să le explice. Clasică este cea cu accesul nelimitat în magazine dar ultracontrolat în biserici. N-ai voie nici măcar cu mască pentru o ora într-un cinema sau teatru dar nu e problemă dacă stai înghesuit de la trei ore în sus într-un avion. Ultima, dar nu cea din urmă, este aberația cu “acoperitoarele faciale de purtat în colectivitate”: scrie clar pe ele că nu protejează împotriva virușilor dar, dacă nu ai așa ceva pe gură, iei amendă. Nu te protejează cu nimic dar Statul insistă să le cumperi.

În aceste condiții, nu e de mirare că se propagă neîncrederea în vaccinurile create peste noapte. Ne putem aminti situația similară din urmă cu un deceniu, când, pentru gripa porcină s-a creat repede un vaccin. Ca și acum, fabricanții au evitat să-și asume responsabilitatea pentru eventualele efecte adverse. Statele au cumpărat cantități imense de vaccin dar mai puțin de 3 la sută din populația s-a vaccinat. Iar, între cei vaccinați a apărut o boală – narcolepsia. Numai în Franța sunt circa 200 de persoane care, după ce au fost vaccinate contra gripei porcine, au devenit victime ale unor atacuri de somn incontrolabile. Oficiul Național pentru Compensarea Accidentelor Medicale a despăgubit, în 11 ani, doar 30 de persoane, alte 170 de dosare își așteaptă soluționarea.

Am fost și sunt pro-vaccin. Am criticat, în trecut, anti-vaxxerii, am combătut argumentele acestora atunci când a fost cazul. Și îmi păstrez poziția. Dar, înainte de a accepta actualele vaccinuri, aș vrea să-i văd vaccinându-se pe directorii companiilor farmaceutice care le-au produs, pe autoritățile medicale care le recomandă iar riscul pentru efectele secundare să fie înapoiat producătorilor. Nu e posibil să vii și să vinzi un medicament care devine aproape obligatoriu și să lași eventualele despăgubiri pe seama Statului. Adică pe seama noastră, a celor care plătim impozitele. A, și mai vreau și o explicație pentru faptul că Organizația Mondială a Sănătății a schimbat, peste noapte, definiția imunității de turmă de pe site-ul propriu, astfel încât a fost eliminată imunitatea dobândită după trecerea prin boală, rămânând doar cea obținută prin vaccin.

În rest, sper că autoritățile au auzit concertul de artificii și petarde din noaptea de Revelion. E semnul că răbdarea se apropie de sfârșit. Românii au sfidat cererile autorităților în cel mai mare gest de frondă din ultimii 30 de ani.