Nu cred în conspirații, dar…

0
11

A zis multă lume, când au început problemele cu pesta porcină africană că e vorba, de fapt, de o conspirație menită să ne lase fără porci pentru ca să ne facă să devenim dependenți de importuri. Hai, bre, am zis, cum să cred în așa ceva ?! Suntem într-o țară civilizată, există organisme de control, corporațiile sunt cinstite și nu ne vor decât binele, că așa ni se spune pe toate drumurile… Cum să se întâmple una ca asta?!

Și m-am uitat zilele trecute pe statistici. Între 31 octombrie 2019 și 31 octombrie 2020 au dispărut 29 la sută din porcii deținuți de populație. Restricțiile impuse atât de autoritățile sanitar-veterinare, cât și de celelalte, care au împiedicat mișcarea oamenilor, dar și transportul porcilor dintr-o localitate în alta au determinat crescătorii individuali să renunțe la afaceri. Într-un singur an să cadă populația de animale cu aproape 30 la sută este, să recunoaștem, un record care bate orice conspirație.

Și mi-am amintit de alte conspirații. Cum, atunci când s-a declanșat zavera cu gripa aviară de erau omorâte păsările și arse, au existat voci care au spus la fel: că nu e decât o afacere prin care unii încearcă să obțină controlul asupra creșterii păsărilor prin suprimarea concurenței micilor gospodării țărănești. Mici-mici, dar, cel puțin la nivelul județului nostru, efectivele de porci erau duble, în 2019, în gospodării față de crescătoriile comerciale: 48.500 față de 25.900. Clar este că, din 2015, de când Comisia Europeană a elaborat strategia pentru pesta porcină africană în partea estică a UE, efectivele totale de porci (gospodării + ferme) din județul Bacău au scăzut cu peste 21 la sută, de la 80.000 (oct. 2015) la 62.800 (oct. 2020).

Pe vremea lui Ceaușescu, o gospodărie țărănească creștea cel puțin doi porci într-un an: unul pentru consumul propriu și unul contractat mai mult sau mai puțin forțat pentru a fi vândut Statului. Astăzi constatăm că țăranul nu mai poate crește nici măcar un singur porc, pentru că, nu știu cum se face, apare mereu câte o epidemie. Coincidență, desigur, doar nu credem în toate teoriile conspirației…