11 ianuarie 2025

De la negare la acceptare

Cazul cu femeia care a murit după ce a fost vaccinată a determinat diverse reacții, dintre care cea mai interesantă este cea a celor care se revoltă împotriva știrii. Că nu e adevărată, că e scoasă din context, că autoritățile au zis că nu există corelație, ci doar coincidență și așa mai departe. Proasta gestionare a campaniei, coroborată cu proasta reacție la acest deces poate să pună capac definitiv vaccinării în România. Nu e de ajuns să spui, ca autoritate, că nu există legătură între vaccin și deces la câteva ore după eveniment. Până și ultimul analfabet știe că trebuie făcută o autopsie înainte să se precizeze cauza decesului. Ca autoritate medicală nu poți să te pronunți înaintea autopsiei. Riști că rezultatul acesteia să te decredibilizeze.

În ceea ce privește cetățenii care se declară ultragiați de această informație, vestea proastă este că e foarte posibil să nu fie ultima știre care să le dea feng-shui-ul peste cap. Faptul că au luat de bune declarațiile autorităților, fără să se întrebe măcar o secundă dacă nu cumva există vreo problemă iar acum evenimentele contrazic tot ceea ce credeau ei nu e decât prima etapă din acel ciclu psihologic care începe cu negarea, continuă cu furia, târguiala, depresia și sfârșește cu acceptarea.

Acestea fiind spuse, să precizăm că, pe 19 ianuarie, în România, țară aflată în stare de alertă, în care sunt restricții de circulație noaptea, în care oamenii sunt amendați dacă nu poartă masca pe stradă, au fost anunțate 98 de decese COVID. În Bielorusia, țară în care restaurantele sunt deschise (dar au mutat mesele la 1,5 metri distanță una de altă), hotelurile sunt deschise (turiștii sunt rugați să-și măsoare zilnic temperatura), întreprinderile funcționează (angajatorii, totuși, sunt rugați să nu accepte la muncă salariații bolnavi), măștile sunt obligatorii doar în avion, au fost anunțate, pe 19 ianuarie, doar 10 decese atribuite COVID. Rog Comitetul de Comunicare să ne explice situația asta!

Răzvan Bibire este licențiat în marketing și dispune de o experiență de peste 25 de ani în media. De-a lungul carierei sale, a acoperit subiecte sociale, politice și economice, atât în media locală, cât și în cea națională. În paralel, a creat și dezvoltat blogul „Contrasens”, care se bucură de o vechime de aproape 20 de ani.

Alte titluri