De câți oameni e nevoie să moară ca să cadă un Guvern?

0
4

Românii au ieșit în stradă să ceară demisia Guvernului Ponta după ce 65 de persoane au murit arse în Clubul Colectiv. Un club privat, în care organizatorii unui concert înghesuiseră 400 de persoane deși nu aveau voie să bage decât 80. Nu mai reluăm povestea, am scris și atunci și ulterior că principala vină pentru dezastrul de la Colectiv o poartă organizatorii manifestării. Dar românii au decis că vinovat este Guvernul și, după cele trei zile de doliu național, s-a ieșit masiv în stradă ca să se ceară demisia Executivului. Lucru care s-a și întâmplat, ceea ce l-a determinat pe președintele Iohannis să tragă faimoasa concluzie: „A fost nevoie să moară oameni pentru că acest guvern să plece”.

Au trecut de atunci niște ani, niște alegeri, s-a făcut rocada. La Palatul Victoria sunt la butoane cei care cereau demisia Guvernului pentru Colectiv. Să reținem, s-a ieșit în stradă pentru incendiu, nu pentru intervenție, nu pentru tratamentul pacienților; acestea au venit mai încolo, după demisia lui Ponta. Ca într-o poezie de Nichita Stănescu, au început să ardă spitalele. Au fost mai multe incendii, dar în două cazuri au fost victime: la Piatra Neamț și la Balș. De data aceasta nu s-a întâmplat nimic deși, față de Colectiv, unde vina autorităților era marginală, de incendiile din spitale sunt răspunzătoare exclusiv autoritățile.

O tăcere suspectă s-a lăsat peste țară, în vreme ce băieții și fetele, care cereau în stradă demisia lui Ponta, pășesc pe vârfuri, să nu-și deranjeze idolii cărora le-au suflat în tălpi. „Și, oricum – zic ei – ce vină are Guvernul că a luat foc un spital?!” Dacă am vrea să fim răi, am replică. „Aceeași vină pe care o avea Guvernul în cazul Colectiv”. Dar nu vrem să fim atât de răutăcioși. Remarcăm doar dublul standard practicat de cei care au susținut că aduc primenirea clasei politice, înnoirea țării și asumarea responsabilității pentru factorii de decizie.