duminică, decembrie 15, 2024

A doua dispariție a dinozaurilor

După ce asteroidul a lovit Pământul și toți dinozaurii au murit, probabil că peste planetă s-a lăsat liniștea. O liniște similară cu cea de acum, când nu mai vezi picior de tefelist prin vre-o piață la miting și nici umbră de petiție online cerând demisia, demiterea sau încarcerarea vreunui ministru. Și nu că nu ar fi teme de discuție. Bunăoară îl avem pe nefericitul ăla de la Pitești omorât de polițiști în plină stradă. A ieșit cineva să protesteze, a cerut vreun haștag demisia ministrului de interne? S-a lansat o petiție cerând arestarea imediată a agresorilor? Că dacă eram pe vremea „vechiului regim”, Piața Universității era plină, zornaiau cătușele și mânuțe mari și galbene cereau Justiție pentru victima nevinovată. Dar să lăsăm acest caz nefericit.

Avem incendiile din spitale, balamucul cu carantinarea, panarama cu vaccinările, măsurile heirupistice în care se încurcă niște autorități buimace, care au ajuns să se încalțe cu fesul și niște cifre contestate zdravăn ale victimelor COVID-ului. Colac peste pupăză, ministrul Sănătății și o secretară de stat se apucă să bage pe șest schimbări ale criteriilor de carantinare, acțiune care ar fi dus la un lockdown aproape general. Nici o reacție, nici un protest, nimic! Pare că haștagismul a colapsat odată cu schimbarea Puterii. Sau că în manualul de utilizare scria că se aplică numai contra „ciumei roșii”, actuala coaliție de guvernare neavând voie să fie atinsă nici măcar cu o floare.

Teme ar mai fi de combătut. Dezastrul economic, creșterea euro, intenția autorităților de a privatiza tot ce a scăpat până acum, hei-rup-ismul de la Metrou, unde au loc evacuări în lipsa unui ordin judecătoresc și așa mai departe. Problema este că nu temele și lipsa de reacție la gafele guvernamentale sunt importante. Problema a fost mereu, când a fost vorba de manifestațiile #rezist, cei care au stat în spatele lor. Evident, fără știrea a 99 la sută dintre manifestanți, care au căzut de fraieri. Cei care au avut interesul să se ajungă în situația de azi și cei care doresc să pună mâna pe tot ceea ce a mai rămas nevândut și neprivatizat fac parte din aceeași echipă. Una care operează din afară.

Răzvan Bibire este licențiat în marketing și dispune de o experiență de peste 25 de ani în media. De-a lungul carierei sale, a acoperit subiecte sociale, politice și economice, atât în media locală, cât și în cea națională. În paralel, a creat și dezvoltat blogul „Contrasens”, care se bucură de o vechime de aproape 20 de ani.

Alte titluri