Cele trei tipuri de politician

0
4
Politica româneasc?

Cred că oamenii care acționează în politică se pot grupa în trei categorii principale.

Cei care au intrat în politică pentru a se îmbogăți sau măcar pentru a-și face o stare
Cei mânați de ideologii
Cei care văd politica drept o trambulină pentru realizarea sau salvarea personală
O să va mirați, poate, dar cei mai puțini periculoși mi se par politicienii intrați în politică pentru a face bani, pentru a-și schimbă mașina, pentru a obține un apartament, o amantă sau alte foloase așa-zis necuvenite. Acești au capacitatea cea mai mică de a face rău. Sau sunt, dacă vreți, răul cel mai mic. Ei vor fura dar se vor abține de la a face schimbări care le-ar putea distruge capacitatea de a parazita bugetul. Nu omoară găina care face ouă de aur. Nu distrug sisteme, poate că nici nu modernizează, dar nu pornesc, în general, războaie personale.

Politicienii pe bază de ideologie sunt capabili să facă mult maI mult rău. Ideologia se substitue, uneori, religiei, iar, în numele ideologiei se fac sacrificii. Inclusiv politicianul se sacrifică dacă asta o cere credința sa politică. Politicianul pe bază de ideologie e capabil de crimă, e capabil să pornească războaie în numele crezului său politic, e capabil să distrugă aproape orice îi stă în calea realizării idealurilor sale. Dar are niște limite, uneori.

În fine, cei care văd politica drept calea spre mântuire sau realizare sunt cei mai periculoși. Pentru că aceștia sunt adevărații psihopați care sunt gata să sacrifice pe oricine și orice pentru a-și realiza scopul. Indiferent dacă scopul lor este de a parveni, de a se înfățișa mulțimilor drept un erou, un salvator sau doar de a-și salva pielea. Politicienii mesianici sunt cei mai mari criminali, cei care fac cele mai mari distrugeri pentru că nu au nici un mecanism care să-i oprească. În nebunia lor, nu au capacitatea de a înțelege consecințele acțiunilor lor, și, din acest motiv, sunt, cu adevărat, cel mai mare pericol.