Cum se iese din pandemie

0
15

În SUA nu există obligativitatea purtării măștii la exterior. În nici un stat. Nici măcar în cele care nu au ridicat restricțiile. Și nu se moare pe capete. În statele în care s-au ridicat restricțiile e chiar mai bine: economiile se refac, populația e ok, boala e ținută, surprinzător, sub control. Marea Britanie s-a prins mai de mult de șmecherie. Dar tot a trebuit să o dea cu manta, să nu se împotrivească pe față dogmei oficiale.

Englezii spun că au reușit vaccinarea și au deschis economia. Puțini au observat că valul lor de COVID a sucombat fix la finele sezonului de gripă. Sau că au modificat definițiile de caz astfel încât un decedat se califică mult mai greu la încadrarea în categoria „mort de COVID”. Rușii încearcă și ei marea cu degetul: au decretat 10 zile de vacanță pe întreg teritoriul federației. Pot să pun pariu că după 10 mai o să se vadă o scădere abruptă a cazurilor de COVID în Rusia, semn că acest lockdown prietenos și campania de vaccinare au fost un succes. Nici în India nu e chiar așa cum ni se spune: în ciuda imaginilor de la TV cu miile de ruguri aprinse, rata de mortalitate este la jumtate față de cea din România.

Revin la o idee mai veche care pare să se confirme în aceste zile: politicienii au fost prinși cu chiloții în vine. Au fost convinși că vine Potopul și au luat cele mai proaste decizii, au închis economiile, au impus restricții pe care e mai greu acum să le anuleze fără să determine anchete și, eventual, procese.

Din acest motiv se caută soluții de compromis. Nu vor ridica restricțiile dintr-o dată recunoscând, senini, că au greșit. Poporul i-ar spânzura de poduri. Și atunci apelează la tot felul de subterfugii. Țările care-și permit o fac mai din scurt. Coloniile și domeniile de vânătoare ale grofilor, mai greu: trebuie să cotizeze la producătorii de material sanitar și medicamente.