De ce campania de vaccinare este un fiasco

0
6

Să n-o mai dăm cotită! Campania de vaccinare anti-COVID este un dezastru. Cifrele sunt edificatoare în acest sens. Autoritățile, în loc să analizeze cauzele acestei stări de fapt, s-au apucat să facă clipuri de promovare stupide sau dau vina pe prostia românilor. În realitate, eșecul campaniei este dat de o multitudine de factori, majoritatea fiind imputabili autorităților.

1. Guvernul a transmis mesaje contradictorii care i-au subminat credibilitatea. La început ni se spunea să nu purtăm masca decât dacă suntem bolnavi; pe urmă, masca a devenit obligatorie. Și într-un caz și-n celalalt Guvernul a fost cel care ne-a spus asta.

2. Campania de înfricoșare a populației a avut efect de bumerang. Dealtfel, orice student învață în anul I la «Bazele marketingului» că nici o campanie publicitară bazată pe inducerea fricii nu are succes pe termen lung.

3. Mesajele autorităților au fost percepute ca fiind interesate. Ne putem aminti de afacerile medicilor cu teste PCR sau ale politicienilor cu măști. În plus, cei care trebuie să ne spună când se sfârșește pandemia sunt plătiți suplimentar fix pe durata pandemiei. Cine îndrăznește să taie găina care-i aduce ouă de aur?

4. S-a amendat de dragul de a se amenda, nu pentru a ține sub control epidemia. Rezultatul a fost că populația a început să se teamă mai degrabă de amenzi decât de boală.

5. Măsurile exagerate au fost percepute că fiind adoptate pentru a preîntâmpina revolte, nu propagarea epidemiei: interdicția de circulație pe timpul nopții, interzicerea întrunirilor, a circulației pe stradă în grupuri mai mari de trei sau cinci persoane, programul redus al magazinelor, etc.

6. O parte a măsurilor au fost luate alandala: școlile se închideau când în localitate se ajungea la rata de incidență de 3 la mie dar se redeschideau abia la două săptămâni după ce rata scădea sub acest prag.

7. S-a utilizat pentru diagnosticare testul PCR, care s-a dovedit a fi extrem de imprecis. Chiar și după ce s-a demonstrat asta iar OMS a sfătuit statele să nu se mai bazeze exclusiv pe testarea PCR, România a continuat să ia decizii în baza rezultatelor acestor teste.

8. Medicii care au propus tratamente mult mai ieftine sau o abordare diferită de cea declarată dogmă au fost atacați și discreditati, ceea ce a întărit percepția că autoritățile medicale sunt preocupate mai mult de profitul BigPharma decât de sănătatea populației.

9. Respingerea oricărei idei care contrazicea dogmă oficială doar pentru ca, ulterior, să fie acceptate. S-a spus că introducerea pașapoartelor COVID e o ideea ce ține de teoria conspirației doar pentru ca, ulterior, ideea să fie pusă în practică.

10. Autoritățile noastre au respins orice legătură între vaccinuri și decese, deși există țări care nu doar că au acceptat această idee, dar au și interzis anumite vaccinuri sau au stabilit interdicție pentru anumite intervale de vârstă. Deși au fost dovedite legăturile dintre apariția cheagurilor de sânge și anumite vaccinuri, în România aceste idei nu sunt acceptate oficial. Autoritățile au spus că vaccinul protejează, că, chiar dacă un vaccinat se va îmbolnăvi, va face doar o formă ușoară a bolii; datele Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile contrazic această opinie: 1,8 la sută dintre cei vaccinați cu prima doză au murit de COVID ulterior, 1,7 la sută din cei care au primit a doua doză au decedat.

Sunt doar câteva idei. Cu siguranță mai sunt și altele. Cu și mai mare siguranță nu prostia, primitivismul sau dezinformarea i-a determinat pe români să refuze un vaccin aflat încă în faza de testare și pentru care producătorul nu-și asumă nici o răspundere.