Amenzi pentru ce?

0
11

Dacă ar fi să năvălească, astăzi, tătarii, moldovenii nu ar avea voie să semnalizeze acest lucru cu focuri aprinse pe dealuri. Garda de Mediu le-ar da amenzi. Desigur, faptul că Ministerul Mediului a aprobat să se construiască o groapă de gunoi în vârful unui munte nu e o problemă, dar dacă e vorba să dai foc la niște gateje, încep să apară necazurile. Mai mult, nici măcar tradiționalele focuri pentru protecția culturilor nu mai sunt posibile în România. În Franța, da, când dă un înghet primăvara, fermierii pot să aprindă focuri în vii sau livezi ca să-și protejeze recolta.

Problemele de mediu sunt importante. Dar s-a ajuns că noi să fim mai catolici decât papa. Mai ține cineva minte acum câțiva ani când s-a decis că pe drumurile naționale nu mai au voie căruțele? S-a decis, că doar e ușor. Doar că nu au fost, atunci, amenajate drumuri secundare și pentru căruțe. Căruța fiind, nu-i așa, un mijloc de transport nepoluant, prietenos cu mediul. Dar care a fost aproape interzis în localitățile situate de-a lungul DN-urilor pentru că onor’ autoritățile se grăbeau de aderarea la UE și trebuiau bifate punctele din program.

Cu problema gropilor de gunoi de la sate a fost la fel. S-a decis să fie închise acolo unde existau și să se introducă serviciile de salubritate. Nimic de zis, foarte modern. Dar nu s-a ținut cont de specificul zonei rurale. Așa cum ne-a scris un cititor, la țară nu se produc doar deșeuri menajere, ca la oraș. Gospodăria produce bălegar, resturi vegetale, resturi de materiale de construcții, etc., care nu sunt preluate de mașinile de gunoi deoarece nu sunt trecute în contract.

Poate că balega o aruncă pe câmp, dar ce se poate face cu resturile de crengi de la curățatul copacilor, cu molozul, cu eternita care încă mai acoperă clădirile vechi și așa mai departe? Cum nu există soluție, sunt aruncate pe câmp. Și vine Garda de Mediu și amendează Primăria pentru o problemă care nu are rezolvare. Pe urmă vin politicienii și ne spun că trebuie să ne modernizăm, că nu se mai poate așa, să aruncăm gunoiul pe câmp. De acord. Nu se poate! Înainte de a amenda, însă, găsiți soluții!