Decadență în cadență

0
4
Romans during the Decadence, by Thomas Couture

Evenimentele din ultimii ani, maniera în care politica mondială se schimbă, subiectele prezente pe agenda publică și multe alte elemente îmi întăresc convingerea că asistăm la o transformare radicală a societății. De data aceasta, însă, transformarea nu mai este unidirecțională. Nu există o singură forță care, cu un plan mai bine sau mai rău pus la punct, încearcă să remodeleze societatea și, odată cu ea, lumea, în ansamblu. Nu avem de-a face cu revoluția bolșevică menită să schimbe radical o țară, nu e nici revoluția franceză care să anuleze privilegiile aristocrației, nu ne confruntăm nici cu o mișcare pentru drepturile civile care să schimbe sistemul. De dată aceasta forțele care acționează sunt mai multe și nu acționează în același sens.

Fie că e “Cancel Culture” care se războiește cu cultura clasică, fie că e BLM sau mișcarea “Pride”, fie că e revoluția transgender, fie mișcarea pentru minorități, în ansamblu, a stângii isterice sau “Plandemia” care încearcă să ne schimbe modul de viață inoculandu-ne teama sau cine știe ce alte mișcări, revoluții, conspirații și așa mai departe, toate acestea nu ar fi putut avea un asemenea succes dacă Occidentul nu ar fi avut cei mai incompetenți și impotenți lideri politici adunați la un loc din ultima mie de ani.
S-a observat, cred, că toată această adunare generală de curente și mișcări și-au dat întâlnire în Occident.

Noi, mai la marginea Imperiului, am fost mai feriți, dar nu și scutiți. De ce în Occident și nu în Asia sau în Africa? Pentru că Lumea Veche s-a moleșit. S-a învățat cu binele. La fel ca Imperiul Roman de Apus, Occidentul s-a săturat să lupte, vrea să se odihnească. Dar, odihna rațiunii s-a transformat în decadență. Una e să nu mai vrei să lupți cu arma în mâna contra barbarilor și să-i angajezi pe barbari să lupte pentru tine și alta e să-ți petreci timpul inventând numeroase sexuri noi, să te preocupe dreptul de naștere al bărbaților.

Decadența este atât un semn al slăbiciunii unui Imperiu cât și un semn al faptului că acel Imperiu știe că va pierde lupta pentru supremație. Lumea Veche se scufundă în discuții absurde despre sex, încât pare că politica occidentală este stabilită de o hoardă de dezaxați cu grave disfuncții sexuale care încearcă să compenseze neputința lor declanșând conflicte, autodafeuri, tribunale populare contra celor care nu le agrează ideile.

O să fie amuzant când politicienii noștri, care acum pun bețe în roate Chinei, vor veni, cu ochii pițigăiați, în fața noastră, să ne spună cum ascundeau prin beciuri drapelele roșii cu cele cinci stele să nu le găsească americanii.