Ultrascurte

0
11

* 7 pacienți COVID în spitalele din județul Bacău. Dar trebuie să respectați în continuare restricțiile pentru sănătatea dvs.

* Un tip e împușcat pe o stradă din Ohio, dar moare după ce e lovit de mașina poliției chemată în ajutor. Parcă ar fi în România…

* După cum se știe, UMF Iași a decis că nu pot intra în examene decât studenții vaccinați sau testați. Liga Stidentilor a încercat să suspende în justiție decizia, dar nu a obținut decât ca Universitatea să plătească testele. Instanța a respins cererea de suspendare și acum Liga Studenților se pregătește pentru o acțiune de anulare, ceea ce înseamnă, de fapt, o judecare pe fond a problemei. Cert este că cineva va încasa banii pentru teste, ceea ce, probabil, s-a și urmărit.

* Mișto ideea asta de lege prin care să se interzică fondul școlii pentru că, nu-i așa?, învățământul e gratuit. Nu fac și o lege prin care să interzică șpaga la doctor, cumpăratul medicamentelor de către pacient, trimisul bolnavului de la spitalul de stat să-și facă RMN la cabinetul privat?

* Taiwanul acuză că vreo 28 de avioane militare chinezești au intrat în spațiul său aerian și face mare caz de asta. De fapt, avioanele respective au survolat așa-zisa “Zona de identificare a apărării aeriene” – Air defense identification zone (ADIZ). ADIZ e un concept formulat de unele țări dar care nu e încadrat în nici un fel de tratate internaționale. Practic e o zonă în care o țară zice că alții nu ar avea voie să se bage deși e spațiu aerian internațional. Taiwanul are o ADIZ care acoperă cea mai mare parte a strâmtorii Taiwan, o parte a Mării Chinei de Est și spațiului aerian adiacent. Cea mai mare parte a ADIZ din Taiwan este construită pe zona sa economică exclusivă. Zona economică exclusivă este zona maritimă adiacentă mării teritoriale a unui stat riveran. Adică e dincolo de teritoriul național. Avioanele chinezești au zburat în spațiul aerian internațional, într-o zonă pe care Taiwanul o consideră exclusiv a sa fără să existe vreun document internațional care să recunoască acest lucru. Dar, iată, cu puțină bunăvoința, se poate construi o frumoasă acuzație de violare a spațiului aerian…

* Puiuți, radem, glumim, facem miștouri doar ca să uităm că suntem în rolul orchestrei de pe Titanic. Eu nu uit, dar îmi asum. Știu că totul se scufundă orice ar face unii sau alții. De aia mă amuză cum unii îi suflă în fund lu’ ăla, alții ii suflă lu’ celălalt… se dau loviți că mafioții aia, mafioții ăilalți, ba voi sunteți corupți, ba voi sunteți proști, panaramelor, impostorilor, și așa mai departe. Vă certați pe iluzii.

* – Tiger, vrei cărniță?
– Nu, prefer să stau așa depresiv, să studiez lumea detașat de problemele vieții cotidiene, puțin tristuț dar nu foarte emo, ancorat în angoasele existențiale ale unui timp pauper de emoții… da-mi dai, bă, odată carnea aia?! Ci stai cu gura deschisă așa la mini?