Fragezirea cetățeanului european

Îmi este din ce în ce mai clar că tot bocetul, toate lacrimile de crocodil, toată pasiunea asta subită pentru femeile afgane, pentru afganii care fug de talibani au ca scop frăgezirea europenilor, ca să accepte un nou val de refugiați. Și unii pun botul la teatrul ăsta ieftin fără să vadă că în fiecare zi există cel punt 20-30 de țări în care ceea ce se întâmplă azi în Afganistan este parfum.

De venezuelenii supuși unui embargo american de ani de zile doar pentru că nu vor să-și cedeze petrolul gratis nu-i e milă nimănui. De nefericiții ăia din Yemen măcelăriți de saudiți și de celelalte state ale coaliției nu suflă nimeni nimic. De libienii “eliberați” de americani și care se luptă acum unii cu alții nu-i pasă nimănui. Iar de Gaza și West Bank nici nu mai are rost să pomenesc.

Urmăresc pe rețelele sociale cum se produce manipularea. Cu imagini din 2016, din vremea ocupației ISIS din Orient. Că doar, ce mare diferență între un luptător al Statului Islamic și un taliban?! Cine să facă diferența?! Cei care transmit mai departe solicitarea de sânge BIII pentru o fetiță din spital fără să se uite că e de acum 15 ani?! Cetățeni care nu au scos un diftong când saudiții decapitau protestatarii, care ridicau în slăvi “luptătorii pentru libertate” din Siria formați din rămășițele al-qaida și alte grupuri considerate cândva teroriste se arată preocupăți de soarta cetățenilor afgani.

Nu ne-au preocupat anii de război la care am luat și noi parte fără să știm ce căutăm acolo, dar suntem preocupați, acum, că s-a mai prăbușit un regim-marionetă.
Nu ne preocupă apartheidul sanitar , discriminarea practicată între vaccinați și nevaccinați, limitarea drepturilor constituționale, abuzul contra libertăților cetățenești din România, dar pișăm ochii la ceea ce se întâmplă aiurea, pe glob.

România a semnat o declarație a statelor europene în care se cere ca cetăţenilor afgani ce doresc să plece din ţară să le fie permis să facă acest lucru. Serios?! Și unde să plece? Spre Europa? Vrem refugiați afgani în țară? Pe banii cui și în ce scop?