Foaie verde de dudău…

O cireadă de vite poate fi foarte ușor supusă de un puștan; animalele alea cât sunt ele de mari și puternice se lasă conduse de un “doi la metru” cu gura mare și care învârte o nuielușă. Ai zice că dacă și-ar pune mintea, cireada s-ar putea revolta foarte ușor și l-ar călca în picioare pe văcar. Dar nu o face. Pentru că ochii vitelor sunt în așa fel construiți încât piticania care le mâna le apare ca un monstru imens; și, cu excepția momentelor de nebunie când vreo vită prinde nălucă și-și atacă ciurdarul, animalele se supun fără crâcnire celui care le conduce.

Societatea românească se află în această situație. Cetățenii văd politicienii care îi conduc drept niște monștri atotputernici cu care cred că nu au nici o șansă să se lupte. Și acceptă fără să comenteze tratamentul la care sunt supuși de o șleahtă de nemernici ajunși, nici ei nu știu cum, la Putere. Pentru că nu s-au pregătit, pentru că majoritatea au impușcat francul în așteptarea unei sinecuri bănoase, a unui unchi care este ales, a unui tătic bine plasat în arhitectura Puterii, băieții ăștia nu știu pe ce butoane să apese. Și, apăsând la întâmplare, au reușit să pună țara pe butuci.

Dar cetățenii care văd asta zi de zi și care simt în buzunare efectele devastatoare ale acestui tip de guvernare stau liniștiți la locurile lor. Sunt sfătuiți să păstreze liniștea, să nu se agite, să nu cumva să vină iar ăilalți. “Ăilalți” stau și ei și se uită. Poate așteaptă ca “ăștia” să-și rupă gâtul. Poate și ei sunt hipnotizați de băieții de la Guvernare. Poate nu au curaj, poate au alte interese. Dar cetățeanul de ce stă și așteaptă să fie dus la tăiere de niște puștani analfabeți dar cu tupeul cât China?

Economia merge prost, nu trebuie să fii doctor în științe ca să vezi asta. Dar, ca pe vremea lui Ceaușescu, autoritățile ne spun că o ducem tot mai bine. Probabil, în turnul lor de fildeș, unii băieți chiar cred asta. Alții, sub influența drogului Puterii, repetă ca papagalii ce le este trimis de departamentul de PR. Mulți știu, însă, care este situația. Dar nu pot să o spună. Pentru că ar însemna să-și piardă funcția, postul, șpaga, amanta, cafeluța moca și visarea bovină din scaunul de șef care nu știe să facă nimic.