Un complice și un criminal

Baronul von Brukenthal nu va fi niciodata un erou pentru români, ci va rămâne în istorie doar un criminal care i-a executat cu cea mai grea pedeapsă pe românii care s-au răsculat ca să-și capete drepturile. Niciodată vreun român care știa câte ceva istorie nu ar fi visat că în țară se va ridica o statuie unui astfel de om. Și, totuși, s-a întâmplat.

De ce? Pentru că cel care ar fi trebuit să fie președintele tuturor românilor atât înțelege și atât poate să facă. Un președinte de țară care nu a găsit timp să participe la sărbătorile importante ale țării dezvelește statuia celui care condamnat la moarte pe unii din cei mai importanți eroi ai istoriei noastre. Cum ar fi fost ca în Franța să se ridice o statuie în memoria celor care au condamnat-o la ardere pe rug pe Ioana d’Arc?

Dar această sfidare are o explicație. Faptul că președintele nu participă la evenimentele naționale românești, că dezvelește statuia unui personaj ale cărui mâini sunt pline de sânge românesc (până la urmă izbucnirea răscoalei de la 1784 i se datorește) indică un singur lucru: ni se arată faptul că noi, ca români, am devenit cetățeni de mâna a doua în propria țară.

Că România este de facto o colonie în care românii au statut de popor tolerat, bun să muncească ieftin și să cumpere produsele venite din Metropolă. Că, indiferent de ceea ce se întâmplă la urne, rezultatul este stabilit de noile elite instalate de stăpânii externi și, mai mult, pe aceștia nici nu-i mai deranjează că acest lucru devine vizibil.

Istoria ne învață, însă, că astfel de decizii au prostul obicei să se răzbune.