Cum arată un stat eșuat?

Am spus, acum câteva zile, că, la fel ca și în 1989, s-a căscat o prăpastie imensă între conducători și conduși. România profundă se face că ascultă ordinele conducerii de partid și de stat, dar face cum vrea ea pentru că nu mai crede nimic din ceea ce transmit goarnele propagandei. Pentru că, din păcate, comunicarea guvernamentală s-a rezumat la o simplă propagandă și aia făcută prost.

Oficial, avem un val 4 în toată splendoarea lui. Dar majoritatea populației nu mai crede cifrele furnizate de autorități pentru că, de prea multe ori, autoritățile au fost prinse cu minciuna. Cu refuzul de a explică lucruri simple, cu refuzul de a aplica regulile transparenței în problema epidemiologică. Statul nu vrea să ne arate care este situatiua exactă, ne cere doar să credem ceea ce ne spune el că ar fi situația.

Dar observăm, la anumite intervale, că statul ne-a mințit: că a ascuns morții ca să poată să facă alegeri, că a ascuns cifrele reale ca să se facă Untold și Congres și, mai mult, nici nu știm dacă numerele prezentate în aceste săptămâni reprezintă infectații și morții de acum sau de ăsta vară când românii se îngrămădeau pe Litoral iar cazurile de COVID trăgeau către zero.

Realitatea este că asistăm la prima etapă a confruntării dintre populație și autorități. Aceasta este INDIFERENȚA. Cu foarte mici excepții, populația nu mai reacționează la stimulii guvernamentali. Frica s-a dus. La câtă minciună a înconjurat afacerea pandemiei, poporului a ajuns să i se fâlfăie. Nu mai crede nici politicienii și nici medicii împinși mereu în față ca să sperie lumea.

Regulile tembele impuse și procentele fantasmagorice după care se iau măsuri la fel de tembele au determinat apariția unor efecte colaterale neanticipate. Mall-urile sunt goale deși numai restaurantele sunt interzise nevaccinatilor. Dar lumea preferă să stea acasă. Terasele sunt aproape goale, dar lumea socializează pe bănci, câțiva metri mai încolo. Pentru că nu mai au voie să-i primească în unitate, vânzătorii merg acasă la clienții vechi și le duc comandă. Și nu e vorba despre magazinele cu livrare la domiciliu. Ideea e că încep să se găsească soluții care ocolesc reglementările și realitatea oficială.

N-am spus că există sau nu există COVID. Nu aceasta este problema, cum nu conflictul artificial vacciniști/antivacciniști este important. Ceea ce contează este modul în care Guvernul a tratat o problemă socială. Vrem sau nu vrem, există sau nu există pandemia, cert este că a existat și mai există o situație care trebuia gestionată cu mai mult calm și mai multă transparență. Guvernul a eșuat lamentabil.

Autoritățile – fie că e vorba de politicieni, cadre medicale, forțe de ordine – au eșuat în gestionarea unei situații de criză care a avut mai multe componente, nu doar o latură medicală. Iar eșecul acestei abordări este ascuns sistematic cu mijloace de propagandă și cu militarizarea țării.

Pe măsură ce deciziile autorităților sunt tot mai ignorate de populație, pe măsură ce situația generală se înrăutățește, autoritățile apasă și mai tare pedala autoritarismului, crezând că problema poate fi rezolvată militărește, cu ordine care se execută și nu se discută.