O enigmă electorală

0
10

Viitorimii îi va fi foarte greu să-și explice modul în care au votat românii împotriva propriilor interese. Nu vreau să amestec politica aici; vreau să discutăm strict pe bază de oportunism. Ce este votul în esența sa? În mod teoretic, un vot ar trebui să fie o alegere rațională, bazată pe propriul interes.

Eu, cetățeanul X, îl aleg să mă conducă pe cel care își bazează programul electoral pe niște lucruri care îmi convin: acces mai ușor la servicii de Sănătate, un program economic care să permită o creștere a puterii mele de cumpărare, o creștere a siguranței publice și așa mai departe. În nici un caz un cetățean nu ar putea vota pentru cei care promit că-i vor scădea puterea de cumpărare sau că-i vor îngrădi accesul în spitale, prin introducerea unor bariere tarifare sau prin scăderea capacității sistemului de stat de a prelua pacienții și orientarea lor către sistemul privat.

Dar în România acest lucru s-a produs. Categorii întregi de cetățeni, cărora le fuseseră crescute salariile și pensiile, pentru care se dăduseră legi de protecție față de creșterea prețurilor la utilități, care primiseră gratuități sau alte privilegii au votat pentru anularea acestora. Bine, procesul a fost în mai mulți pași, dar efectul final acesta a fost.

Și nu e ca și cum nu s-ar fi știut ce efecte va avea această decizie politică. Dar lumea a ieșit pe străzi să protesteze față de creșterea salariilor, față de legea care limita creșterea tarifelor la electricitate și gaze, să protesteze față de creșterea pensiilor. Iar Guvernul a procedat conform mandatului primit. A tăiat totul. Creșteri salariale, pensii, subvenții, gratuități și așa mai departe.

Facturile se dublează la gaz și la curent. Nu există bani pentru plata gazului necesar încălzirii orașelor. Puterea de cumpărare scade din cauza inflației și a efectelor opririi forțate a economiei pe bază de pandemie. Ramuri întregi ale economiei sunt distruse din pix – e cazul transportului internațional de mărfuri, firmele fiind falimentate de decizia de a se calcula impozite la diurna șoferilor pe ultimii cinci ani. Desigur, putem bănui că în spatele acestei decizii se ascunde interesul unor țări occidentale care vor monopolul în domeniu.

Dar poporul va fi fericit! În sfârșit va fi liber. Liber de orice leu economisit. Va fi bine și la vară cald!