Între noi, «negrii»…

0
5

Acum ceva vreme în sudul SUA, existau locuri speciale pentru negri. Aceștia nu aveau voie să bea din aceeași fântână publică cu albii, nu aveau voie să se așeze în autobuz decât pe locurile din spate, nu aveau voie să folosească aceleași școli, aceleași restaurante și așa mai departe. „For whites only” era inscripția care atrăgea atenția că în acel loc, pe acea bancă, pe acele scări au voie doar albii. Africa de Sud a dus mai departe nebunia discriminării. Regimul a declarat că negrii nu mai sunt cetățeni ai țării, ci ai unor state special constituite în care a fost deportată populația de culoare. Nemaifiind cetățeni sud-africani, negrii nu mai votau în alegerile pentru Parlament. „Net blankes, withes only” (în afrikaans) stabilea exact pe unde nu au voie să meargă negrii.

Certificatul verde scornit de nu se știe cine și impus cu forța (deocamdată ilegal și total neconstituțional) face același lucru. Stabilește că nevaccinatii nu au aceleași drepturi cu vaccinații deși, așa cum spun specialiștii (dar cine mai stă să-i asculte?!) și vaccinații pot împrăștia virusul la fel dacă nu cumva chiar mai bine deoarece nu au nici un fel de restricție chiar dacă ar fi bolnavi.

În vreme ce, în Parlament implementarea certificatului verde s-a împiedicat oleacă, în țară lumea începe să se dezmeticească. La puținele instituții care au implementat deja măsură ghișeului special pentru nevaccinati, lumea se salută, vorbește și împarte păreri. Este un pas important spre solidaritate, un cuvânt scos din vocabular de vreo 30 de ani și care începe să fie reinventat.

Obligarea vaccinării (căci asta încearcă să facă certificatul verde) ar putea avea ca efect secundar crearea unei categorii de oameni foarte interesantă. Ca pe vremuri, când românii se salutau cu ultimele bancuri despre Ceaușescu și-și creau rețele paralele de aprovizionare. În același timp, o categorie socială extrem de periculoasă la alegeri!