Unde sunt ghișeele pentru cei fără Green Pass?!

0
4

Faptul că Guvernul a impus (ilegal, m-am săturat să tot afirm asta) certificatele verzi pentru accesul în instituțiile publice nu înseamnă, precum au observat numeroși avocați, că Statul nu mai este obligat să acorde serviciile de care au dreptul cetățenii de mâna a doua, cei fără certificat verde. Chiar și Executivul a specificat clar în HG că instituțiile publice trebuie să asigure un ghișeu pentru persoanele cărora nu li se permite accesul în clădire.

Ca urmare, chiar și fără certificat verde, un cetățean are dreptul legal să depună documente și să primească răspuns solicitărilor sale. Unele instituții s-au conformat. Altele au spus că nu pot, nu au cum, le doare la bască. Și au interzis accesul la serviciile publice cetățenilor care nu sunt posesori de Green Pass. Total ilegal, neconstituțional și în dispreț față de accepțiunea de „serviciu public”.

Nu suntem în Africa de Sud a regimului de apartheid, nu suntem în sudul SUA în plină epocă segregaționistă. Cel puțin așa îmi place să cred și să sper. Indiferent de faptul că un cetățean are sau nu acel document neconstituțional și ilegal cerut prin HG de un Guvern demis, instituțiile publice trebuie să-l servească.

Altfel, cetățeanul trebuie să sesizeze Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și Avocatul Poporului, nu înainte de a redacta și o plângere prealabilă către conducătorul instituției care refuză să servească un cetățean fără certificatul verde. Plângerea prealabilă este, evident, un pas necesar înainte de a se adresa instanței de contencios administrativ competente.

Faptul că o instituție a emis un comunicat cum că nu poate respectă prevederea din HG care spune că trebuie să pregătească un spațiu pentru procesarea solicitărilor persoanelor fără certificat verde nu apără șefii acestora de răspunderea legală.

În definitiv, cetățenii fără Green Pass rămân în continuare cetățeni români. Când va decide cineva să le ia cetățenia (lucru tot mai probabil dat fiind discursul politic actual), vom mai vorbi. Dacă va mai exista vreun dialog. Căci tare îmi pare că ne îndreptăm spre un punct fără întoarcere, nereușind să demonstrăm că am învățat ceva din istoria recentă…