Facem ce știm mai bine: supraviețuim!

0
3

Hunii au venit peste noi; avarii, gepizii, cumanii, slavii, tătarii. Și nenumărate alte neamuri ale pustiului. Cu unii ne-am luptat când am putut; cu alții am dat-o la pace. Le-am plătit tribut și am supraviețuit. Uneori ne-am ascuns în munți și prin păduri. Când s-a putut, ne-am răsculat și am întemeiat țări.

Au venit pe urmă alte neamuri. Unii au stat departe și cereau haraci. Alții au venit peste noi să ne fericească cu știința lor de a guverna. Și ne-au administrat atât de bine că și-au umplut casele de bani cu galbenii strânși de pe spinarea noastră. După ce am scăpat de greci, ne-am franțuzit cu elitele noastre. Care și ele au trăit bine de pe munca țăranului român.

Toți aveau câte ceva să ne învețe. Să ne bage mințile în cap. Să ne schimbe, să ne modifice conform viziunii lor. Și noi am zis ca ei și am făcut ca noi. Iar noi suntem încă aici; pe ei i-am văzut căzând în țărână, transformându-se în praf. Noi încă mai suntem să povestim toate acestea.

Azi nu e nimic nou în ceea ce ni se spune. Să respectăm noi reguli. Să nu ne mai încălzim cu lemne, ci să așteptăm să bată vântul în moriști. Să le dăm lor totul pe gratis. Să ne schimbăm modul de viață. Să le plătim lor haraci. Nimic nou sub soare, doar motivele sunt altele. Și modul în care încearcă să ne prostească.

Ca de fiecare dată, ei ne vor binele. Noi nu vrem să-l dăm. Noi suntem, deci, inculți, înapoiați, troglodiți. Noi nu înțelegem modernitatea, știința, trendul. Ba știm. Ba înțelegem! Ohoho, cum mai înțelegem noi lucrurile! Că nu suntem de ieri, de alaltăieri pe lumea asta. Cum mai vedem noi clar că, sub masca bunăvoinței și a salvării, vor doar să ne pună în jug și să ne beleasca! Să muște din seul nostru, să ia ei osânza pământului ăsta.

Noi nu! Noi nu avem voie să trăim bine. Noi trebuie să îngenunchem în fața lor. Și o facem. Nu e prima dată. Și nici nu e prima dată când ascundem jungherul, pregătiți să le tăiem jugulara pe când numără sacii cu bani adunați din munca noastră.

Vor veni vremuri și dificile. Ce a fost până acum a fost parfum! Vor veni alte restricții. Mai grele. Vor veni alte interdicții. Mai dure. În numele luptei contra pandemiei. În numele salvării planetei. Al salvării ecosistemului gândacului de bucătărie. Motive se găsesc. Și mulți idioți utili care vor fi de acord cu ele.

Dar noi știm să supraviețuim.