În arșița nopții. Remake

După ce patrulă pe la casele nevaccinatilor și le băgă proiectoru-n geam, ca să vadă dacă-s acasă și nu umblă noaptea aiurea, să împrăștie COVIDUL, sergentul Udu intră pe niște ulițe întunecate cu gândul să găsească un colț unde să tragă un pui de somn. Avu ghinon, însă, la a doua intersecție era cât pe ce să dea peste un cadavru aruncat în mijlocul străzii.

– Asta-mi mai trebuia acum, gândi polițistul. Opri motorul și ieși din mașină, cuprins de o bănuiala cumplită. La un pas de cadavru, bănuiala i se adeveri: mortul era chiar Tănase Colbu, investitorul venit în oraș să ridice o fabrică de teste PCR și să dea de muncă șomerilor.

– Nenorociții, sigur l-a omorât un nevaccinat, scrâșni sergentul Samuilă Udu.

Anunță prin stație, la dispecerat. Șeriful Vilică Urecheatu era la post. Împărți rapid toate echipajele care erau de serviciu. Pe Samuilă Udu îl trimise la gară. Gara era un fel de a spune. Nu prea opreau trenuri aici pentru că orașul pur și simplu nu avea ce să ofere.

Samuilă opri mașina în fața gării, controlă sala de așteptare pentru vaccinați, mai mult așa, ca să fie împăcat. În sala de așteptare pentru nevaccinati văzu un tip care citea o carte. Rapid, Samuilă Udu deduse că e ceva în neregulă, nevaccinații se știe că nu citesc vreodată cărți.

Dădu ușa de perete și scoase bastonul. Nevaccinatul se uită calm la el.

– Ce cauți aici? – întrebă Samuilă.

– Aștept trenul, răspunse individul.

– Ce tren? Pe aici nu trece nici un tren!

– Trece, în fiecare miercuri noapte, îl contrazise, calm, ciudatul.

– Actele! ceru poruncitor Samuilă.

Nevaccinatul se ridică și scoase portofelul. În portofel, Samuilă văzu mai multe teste PCR scoase la imprimantă. Acest amănunt puse capac: nevaccinatii se știe că umblă cu teste măsluite. Îi puse cătușele și-l băgă în mașină fără prea multe discuții. La secție, șeriful Vilică îl băgă direct în camera de interogatoriu.

Nu se știe exact ce a discutat cu nevaccinatul, dar după fix 10 minute, Vilică ieși din birou ca un taur:

– Samuilă, ai legitimat suspectul?

– Nu șefu’, era suficient de suspect că se afla în sala de așteptare.

– Samuilă, tu mă bagi în mormânt! Tu știi pe cine ai arestat?

– Pe cine, șefu?

– Samuila, tată, l-ai arestat pe comandantul acțiunii, l-ai arestat pe domnul Arafat!