În cât timp închidem țara?

0
3

A început să se afișeze întreținerea pe decembrie. Unora, cu două camere, le-a venit aproape 10 milioane. La o garsonieră, șase milioane și ceva. Vor trebui să mai plătească și curentul, și celelalte facturi: telefon, Internet, TV și, în foarte multe cazuri, rate.

Instituții publice amenință că se închid pentru că nu mai pot plăti gazul. Teatre cu facturi de gaz de 250 de milioane pe lună, școli care nu mai au de unde plăti încălzirea. Firme private deja au oprit activitatea pentru că prețul gazului și al electricității este prea mare. Și nu e destul, o eventuală repornire le-ar costa peste sută de milioane de dolari, că nu poți porni cuvele de aluminiu cu surcele. Pe de altă parte, cu singurul combinat chimic din țară închis, ciuciu îngrășăminte pentru agricultură; deja prețul unui sac a crescut de trei ori pe piață. Alte firme, mai mici, se pregătesc și ele să se închidă. Sau să facă pâinea 10 lei ca să-și scoată cheltuielile.

Nici nu mai vorbim despre efectele pandemiei, alea deja sunt pistol cu apă pe lângă ce aduce gazul și curentul. Dar nimănui nu-i pasă. Toți au în cap doar scheme și parandărături. Cum să-și tragă repede comisioane, cât mai sunt la butoane. După ei, potopul, nu-i mai interesează!

În timpul ăsta, economia se închide. Cu tot lanțul slăbiciunilor de rigoare pentru că fiecare firmă are și cumpărători și furnizori. O firmă care își oprește activitatea înseamnă că, undeva, pe lanțul de distribuție, or să dispară niște produse. Produse mai puține înseamnă, evident, prețuri mai mari. În același timp, firma are și furnizori, ceea ce înseamnă că producătorii de materie primă vor rămâne cu marfa nevândută. Adică, încasări mai mici, profit mai subțire sau deloc, caz în care vorbim de șomaj.

Soluția evidentă la toate aceste probleme ar fi abandonarea măsurilor care au dus la „liberalizarea” pieței precum și repornirea capacităților de producție a energiei închise că așa au vrut Greta și ceilalți idioți de la Bruxelles. Dar nimeni nu va avea curajul să facă așa ceva. Pentru că cine va încerca să o facă, se va trezi în lanțuri la „beciul domnesc”.

Pentru că atacarea profiturilor nesimțite ale companiilor din energie e o blasfemie care se pedepsește grav la noi în colonie.