După cortină

De obicei, evenimentele mondiale sunt însoțite de o perdea de fum care acoperă realitatea astfel încât populația să mestece niște iluzii în vreme ce păpușarii parafează înțelegerile.

După cum văd lucrurile, Putin s-a înțeles cu americanii „să-i facă” la bani pe europeni. Europenii salută bucuroși „eliberarea” de sub dominația gazelor rusești, cu aceeași bucurie cu care românii sărbătoreau abrogarea ordonanței care limita creșterile de prețuri la gaze.

Dincolo de retorica oficială și de pretinsele luări de poziție, realitatea crudă este că, la fel ca și în alte ocazii, cei puternici îi împart pe cei slabi. Ce este diferit în ultima perioadă este că se pune mare preț pe camuflarea acestor înțelegeri astfel încât populația să nu bage de seamă. Așa avem nenumărate situații în care decizii defavorabile au fost aplaudate la scenă deschisă de niște populații atât de bine prostite încât n-au priceput că au fost trase pe sfoară.

Ucraina o să dispară cel puțin sub forma actuală, tot în urma înțelegerii dintre ruși și americani iar UE o să bată din buze, lăsată pe dinafară de la ospățul oficial. Dar va aplauda „sancțiunile” impuse Rusiei.

Sancțiunile sunt o varză degerată, nu sancționează nimic și, oricum, de vreun deceniu n-au avut ca efect decât creșterea capacității economice a Rusiei, care a început să producă ceea ce nu mai putea importa.

Dacă tragem linie, rezultatul va fi în felul următor:

– Rusia va primi teritorii sau influență în anumite teritorii și va recupera anumite industrii care-i lipsesc și care rămăseseră la Ucraina. Va vinde gazul mult mai scump Europei.

– SUA va vinde armament expirat statelor europene speriate de „agresiunea rusească” și gaz lichefiat la suprapret. Costurile mai mari ale gazelor scot de pe piața mondială produsele europene.

– Europa rămâne râzând că proasta, fără să știe ce a lovit-o. Va plăti toate oalele sparte și va mânca salată de greieri.

Noi rămânem, la fel, și … și cu banii luați de toți. Dar, mândri ca bradul, îl vom înjura pe Puțîn pe după gard, în vreme ce mai punem două haine pe noi și ne organizăm să prindem greierii de prin tufișuri. Noi suntem cei mai deștepți!

Așa e când crezi că tot ce zboară se mănâncă.

PS Aș condamnă atacul Rusiei asupra Ucrainei dar mă tem că nu știu pe ce bază să o fac. Pe baza dreptului internațional? Acel drept care nu a împiedicat SUA să atace Irakul sau Serbia? Sau Franța să intervină în Libia? Mă tem că, dacă lumea a acceptat acele agresiuni, nu are competența morală să o condamne pe aceasta. Nu putem să spunem că bombardarea Serbiei a fost morală dar bombardarea Ucrainei nu este. Nu putem spune că distrugerea Libiei a fost bună și distrugerea Ucrainei nu. Înainte ca SUA să condamne trupele rusești intrate în Ucraina, ar trebui să explice ce caută propriile trupe în Siria, de ce nu pleacă din Irak deși guvernul acestei țări le tot cere, ce caută soldații francezi în Mali… Nu mai putem continuă cu dublul standard!