Trădarea despre care nu se vorbește

Occidentul laudă eroismul ucrainenilor și sancționează Rusia și rușii pentru a-și ascunde propria trădare. Vedem în fiecare zi câtă propagandă ni se servește despre luptele din Ucraina, cât sunt de lăudați luptătorii care-și apără țara și câte sancțiuni lovesc atât Rusia cât și cetățenii ruși de pe întreg mapamondul. Locuințele oligarhilor din Occident sunt vandalizate, bisericile rusești sunt devalizate într-un fel de reeditare a Kristallnacht, studenții ruși sunt dați afară din universități, ca să nu mai vorbim de sportivi și oamenii de cultură.

Dar toate acestea par să aibă un scop: să ascundă faptul că Occidentul, prin NATO, a trădat Ucraina. Pentru că ani de zile trupele NATO au fost prezente în țară, au antrenat Armata ucraineană (chiar și batalioanele naziste de tip Azov sau Aidar) și, probabil, au promis că nu vor lăsa țara singură în fața nici unei agresiuni. Dar, cu puțin timp înainte de invazia rusă, trupele NATO au plecat iar ajutorul promis s-a limitat la arme și muniții plus informații militare, că nu degeaba patrulează Awacs-urile americane deasupra României și Poloniei.

Președintele Zelensky a reproșat, în mai multe rânduri, Occidentului, că NATO nu se implică. Aceste reproșuri sugerează că a primit asigurări formale că Ucraina va fi sprijinită de NATO. Aceleași asigurări pe care le-a primit și președintele georgian înainte să atace trupele ruseșți staționate în Osetia de Sud. Ca și în cazul Georgiei, Ucraina a fost, însă, lăsată să se descurce singură. Comandanții NATO încearcă să evite orice confruntare între trupele lor și cele rusești chiar dacă asistăm la tot felul de încercări ale ucrainenilor de a implica militar NATO.

Desigur, nu trebuie multă minte să-ți dai seama că o astfel de promisiune nu putea fi îndeplinită niciodată fără să izbucnească un război între Rusia și NATO, război care ar avea șansele să degenereze într-un conflict mondial. Întrebarea este cum de liderii ucraineni au crezut aceste promisiuni și și-au pus speranțele în acestea. Pentru că, să nu uităm, principalele forțe militare ale țării sunt blocate în zona de est, în Donbass. Pregăteau, cumva, o ofensivă împotriva republicilor separatiste? Nu știm, dar merită luată în seama această ipoteză.